Adócsökkentéssel indítják a jövő évet a franciák

A francia kormány 11 milliárd eurós adókönnyítést tervez a jövő évtől a kötelező járulékok csökkentésével és a lakhatási adó eltörlésével – közölte Edouard Philippe kormányfő a Les Échos című gazdasági napilapban szerdán megjelent interjúban.

„Az adónyomás a GDP közel 0,6 százalékával enyhül, azaz közel 11 milliárd eurós összegben. Ez jelentős erőfeszítés” – mondta a miniszterelnök, aki először beszélt részletesen a kormány jövő évi adóterveiről.

Edouard Philippe egy szombati konferencián már jelezte, hogy a kötelező járulékokat 7 milliárd euróval kívánja jövőre csökkenteni a kormány, amely az idei, 1,6 után 2018-ban a GDP 1,7 százalékos növekedésével számol, s az államháztartási hiányt a GDP-arányos 2,7 százalékra szeretné csökkenteni, mégpedig az állami kiadások legalább 20 milliárd eurós lefaragásával. A kormányfő arra is ígéretet tett, hogy 2022-ig a GDP 5 százalékával fog csökkeni az államadósság.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A távozások miatt mégis jócskán átalakul a francia kormány

Merkel és Macron felrázhatja Európát

Az adóreform egyik legfőbb intézkedése az Emmanuel Macron államfő választási programjában is szereplő, minden háztartást érintő lakhatási adó eltörlése lesz. A miniszterelnök megerősítette, hogy az intézkedés már jövőre életbe lép, ami azonnal 3 milliárd eurós adókönnyítést fog jelenti a lakosságnak.

A vagyonadót nem törli el, de teljesen átalakítja jövőre a kormány, s ezentúl ingatlanadó formájában fogja kivetni. Ennek a reformnak az összegét is 3 milliárd euróra becsüli a kormányfő.

A megtakarítások utáni nyereségre ezentúl egységes 30 százalékos adó vet ki a kormány, amely 1,5 milliárd eurós könnyítést jelent a jelenlegi szabályozáshoz képest, de az úgynevezett A takarékbetét, amellyel a legtöbb francia rendelkezik, továbbra is adómentes marad, az életbiztosítások adórendszere pedig nem változik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »