Éves csúcson az euró árfolyama a svájci frankkal szemben

Egyéves mélypontra esett kedden a svájci frank euróhoz viszonyított árfolyama.

A nemzetközi bankközi devizapiacon napi csúcsán egy euróért 1,1049 frankot kellett adni, legutóbb tavaly júniusban volt ilyen erős a közös európai fizetőeszköz. A dollár ezenközben 0,9696 frankot ért, 0,30 százalékkal drágult a hétfői zárójegyzéshez képest.

A UBS svájci bank és a Nomura japán pénzügyi csoport elemzői szerint a frank még tovább gyengülhet, ha a svájci jegybank kitart rendkívül laza monetáris politikája mellett. „Ha a világ más országai magasabb kamatokat fognak kínálni, a svájci jegybank pedig nem változtat az irányadó kamaton, a befektetők magától értetődően más eszközökben helyezik el tőkéjüket, mert a svájci papírok nulla, mi több negatív hozamot kínálnak” – mutatott rá Lefteris Farmakis, a UBS elemzője a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Farmakis szerint az év végére az 1,13-as szintre gyengülhet a frank euróhoz viszonyított árfolyama.

A Nomura szakértői arra számítanak, hogy már a közeljövőben eleshet az 1,11-1,12-es küszöb.

A frank árfolyamának gyengülése kedvező hatást gyakorol a svájci exportorientált vállalatok jövedelmezőségére. Elégedett a svájci jegybank is, így a közeljövőben feltehetően nem is változtat politikáján.

A svájci jegybank negatív alapkamatot alkalmaz. A látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi svájci frank célsávot pedig a LIBOR mínusz 1,25 – mínusz 0,25 százalékon tartja.

Júniusi kamatdöntő ülése után kiadott közleményében a jegybank kiemelte, hogy a svájci frank iránt befektetési menedékként jelentkező kereslet kordában tartása miatt van szükség a negatív kamatok fenntartására.

Kapcsolódó anyagunk: Megállt az euró arányának csökkenése a tartalékdevizák között

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »