Francia sajtó: a kompetencia elég lesz a politikai sikerhez?

A francia lapok csütörtöki szerkesztőségi írásaikban úgy vélték, hogy az előző este kinevezett új francia kormányt a szakértelem és a megújulás határozza meg politikai nagyágyúk részvétele nélkül, miután Emmanuel Macron államfő nyugalmat akar és egyedül szeretne irányítani.

A fővárosi Le Parisien szerint “a kormány sokkal inkább szakértői, mintsem politikai csapat, amelyet a szakértelem és a megújulás határoz meg”. A lap úgy véli, hogy az államfő “elhárítási akciót” hajtott végre, amikor távozásra kényszerítette Francois Bayrou-t, a fiktív európai parlamenti állásokkal megvádolt politikai szövetséges, a centrista Modem elnökét.

A baloldali Libération szerint a Modem három megvádolt nagyágyúját Macron azért küldte el, hogy az ízlése szerinti technokrata kormányt állíthasson össze, azaz a döntés inkább stratégiai, mintsem etikai volt.

“A kompetencia elégséges a politikai sikerhez? Mondjuk jobb, mint a hozzá nem értés. Az elnök legalábbis így látja. Kirakott három politikus minisztert, akiket technokratákkal pótolt” – hangsúlyozta Laurent Joffrin főszerkesztő.

A konzervatív Le Figaro szerint azon túl, hogy technokraták érkeztek az új kormányba, valamennyien az államfő lekötelezettjei.

A balliberális Le Monde szerint az üzenet világos: Emmanuel Macron nyugalmat akar és egyedül szeretne irányítani. Miután eddig Francois Bayrou egóját kellett fékeznie, az elnök egy olyan második csapatot állított össze, amelytől azt reméli, hogy nem lesz botrányoktól hangos. Ehhez pedig nem engedett olyan politikai nagyágyúkat a tárcák élére, akiknek a véleményszabadsága veszélyes lehet, és akiknek a múltja kockázatokat hordoz magában – vélte a Le Monde.

A továbbra is a jobboldali Edouard Phillipe által vezetett 30 tagú kormányban egy kézen megszámlálhatók az ismert politikusok: Gérard Collomb baloldali belügyminiszter, a jobboldali Bruno Le Maire a gazdasági tárca élén, a szocialista Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és a független Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter. A nők és férfiak kiegyenlített aránya és a politikai egyensúly megmaradt a kabinetben, a szakértők mellett a Modem két kevésbé ismert politikusa, valamint az elnöki pártnak, a Köztársaság lendületben-nek az első kormányból kifelejtett alapítói is helyet kaptak az új kabinetben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta "megérdemelt" NATO-tagságot. Stoltenberg szerint azonban a csatlakozás előtt Macedóniának rendeznie kell a több, mint két évtizedes névvitáját Athénnal.

Read More »