Folytatódnak a harcok a Fülöp-Szigeteken

A Fülöp-szigeteki hadsereg kedden megadásra szólította fel az ország déli részén található Marawi egyes térségeit ellenőrzésük alatt tartó szélsőségeseket.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője felszólította a városban maradt terroristákat, hogy adják meg magukat, amíg még megtehetik. A hadsereg értesülései szerint eddig több mint száz ember vesztette életét az összecsapásokban, többségükben a szélsőségek soraiból. A nyolcadik napja folyó harcokban a biztonsági erők páncélos járműveket és harci helikoptereket vetettek be a fegyveresek ellen.

Kapcsolódó cikkünk: A Fülöp-szigeteki kormányerők visszafoglalták Marawit

A manilai kormányzat szerint a kormánycsapatok hamarosan visszafoglalják a várost az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló, Maute nevű helyi iszlamista csoporttól. A lakosok evakuálásával megbízott egyik tisztségviselő elmondta: a hatóságok már a város 85 százalékát kiürítették. Értesülések szerint hozzávetőleg 85 ezer, otthonából elmenekült civilt helyeztek el Marawi külterületén felhúzott 38 sátortáborban.

Időközben a szélsőségesek közzétettek egy videót, amelyen egy túszul ejtett katolikus pap tucatnyi civil társaságában folyamodott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökhöz, hogy vonja ki csapatait a városból, és hagyja abba az iszlamisták bombázását. A túszok életéért könyörgő lelkész a dzsihadisták által készített felvételen arról is beszélt, hogy a szélsőségeseknek joguk van hitük gyakorlásához és az iszlám jogrend, a saría bevezetéséhez Marawiban.

Korábban írtuk: Kína háborúval ijesztgeti a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger ügyében

A szélsőségesek azt követően foglalták el a múlt héten Marawi egyes városrészeit és ejtettek túszokat, hogy a kormányerők rajtaütést hajtottak végre Isnilon Hapilonnak, az iszlamisták „délkelet-ázsiai emírjének” elfogására, aki az Abu Sayyaf terrorszervezet egyik vezetője.

Marawi 200 ezer lakosának többsége muszlim. A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. A jelenlegi konfliktus miatt Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egy hete hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »