Hawaii perel a Takata légzsákok miatt

Hawaii beperli a Fordot, a Nissant és a Toyotát, amiért autóikba potenciálisan halált okozó Takata légzsákokat építettek be – derül ki abból a keresetből, amelyet szerdán nyújtott be az állam a bíróságon Honoluluban.

A beadvány szerint az autógyártóknak legalább egy évtizeden át tudomásuk kellett vagy kellett volna, hogy legyen arról, hogy a légzsákok súlyos sérülést vagy akár halált is okozhatnak. A Takata légzsákjai miatt világszerte 16 ember halt meg, és több mint 180-an súlyosan megsérültek. A hiba miatt az Egyesült Államok történetének legnagyobb visszahívását kellett elrendelni.

„Ezt használták, mert olcsóbb volt” – mondta Stephen Levins, a hawaii fogyasztóvédelem igazgatója. Levins szerint a Takata légzsákok olyanok voltak, mintha kézigránátot szereltek volna az autó orrába.

„Pár dollárt megspóroltak azzal, hogy ezt a veszélyes terméket szerelték az autókba, miközben nyilvánosan elérhető bizonyíték volt arra, hogy az ammónium-nitrát, ami gyakorlatilag rakéta-hajtóanyag, illékony és kiszámíthatatlan” – magyarázta Levins. Az igazgató szerint Hawaii meleg és nedves klímája miatt a szigeteken gyorsabban bomlanak a vegyi anyagok, így a légzsákok robbanásának veszélye is nagyobb kockázatot jelentett a hawaiiakra.

Sok gyártó pillanatnyilag nem tudja kicserélni a potenciálisan hibás légzsákokat, mert nincs elegendő pótalkatrész a piacon. Hawaii légzsákonként 10 ezer dollár kártérítést követel az autógyártóktól. Pontos adatok nincsenek arról, hogy hány Takata légzsákkal felszerelt autó lehet Hawaii útjain, de Levins 30 ezerre teszi a számukat. A Takata és a Honda ellen Hawaii már tavaly pert indított, amely egyelőre még nem zárult le. Új-Mexikó állam januárban perelte be a Takatát és egy sor autógyártót. A Ford, a Nissan és a Toyota egyelőre nem kommentálták a hawaii keresetet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »