Egyre csak terjeszkedik a Geely, megszerezték a Lotust is

A kínai Geely járműipari cég megvásárolta a legnagyobb malajziai autógyártó, a Proton 49,9 százalékát, az ügylet révén a cég tulajdonába kerül a brit Lotus Cars 51 százaléka is, amely eddig a szingapúri cég tulajdona volt.

A kínai cég délkelet-ázsiai terjeszkedésének része a most bejelentett ügylet, amelyet hivatalosan júliusban írnak alá. A Protont 1983-ban alapították, egy évtizeddel később a piaci részesedése 74 százalék volt Malajziában, tavalyra azonban ez az adat már csak 15 százalék volt, mert a cég termékei idejétmúltakká váltak, így nem tudták felvenni a versenyt a külföldi gyártók autóival, miközben szakszerviz-hálózat sem épült ki.

A Kínában Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tulajdonosa egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyárnak, valamint a London Taxi Co. vállalatnak is, idén május elején pedig bejelentették, hogy megvásárolták a dán Saxo Bank 26 százalékát is, és ezzel a Geely a pénzintézet főrészvényese lett.

A Saxo Bank a Zhejiang Geely Holding első befektetése a pénzügyi szektorban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit-wall

A kompromisszum megszületett, de megoldás nincs az ír határkérdésre

A hétfőn reggel elfogadott jogi tervezet magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten.

Read More »