Egyre csak terjeszkedik a Geely, megszerezték a Lotust is

A kínai Geely járműipari cég megvásárolta a legnagyobb malajziai autógyártó, a Proton 49,9 százalékát, az ügylet révén a cég tulajdonába kerül a brit Lotus Cars 51 százaléka is, amely eddig a szingapúri cég tulajdona volt.

A kínai cég délkelet-ázsiai terjeszkedésének része a most bejelentett ügylet, amelyet hivatalosan júliusban írnak alá. A Protont 1983-ban alapították, egy évtizeddel később a piaci részesedése 74 százalék volt Malajziában, tavalyra azonban ez az adat már csak 15 százalék volt, mert a cég termékei idejétmúltakká váltak, így nem tudták felvenni a versenyt a külföldi gyártók autóival, miközben szakszerviz-hálózat sem épült ki.

A Kínában Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tulajdonosa egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyárnak, valamint a London Taxi Co. vállalatnak is, idén május elején pedig bejelentették, hogy megvásárolták a dán Saxo Bank 26 százalékát is, és ezzel a Geely a pénzintézet főrészvényese lett.

A Saxo Bank a Zhejiang Geely Holding első befektetése a pénzügyi szektorban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Brüsszel, 2017. december 8.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Másfél év telt el és a neheze még hátravan: itt tart most a Brexit

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát, amelynek elsődleges célja a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása.

Read More »