Egyre csak terjeszkedik a Geely, megszerezték a Lotust is

A kínai Geely járműipari cég megvásárolta a legnagyobb malajziai autógyártó, a Proton 49,9 százalékát, az ügylet révén a cég tulajdonába kerül a brit Lotus Cars 51 százaléka is, amely eddig a szingapúri cég tulajdona volt.

A kínai cég délkelet-ázsiai terjeszkedésének része a most bejelentett ügylet, amelyet hivatalosan júliusban írnak alá. A Protont 1983-ban alapították, egy évtizeddel később a piaci részesedése 74 százalék volt Malajziában, tavalyra azonban ez az adat már csak 15 százalék volt, mert a cég termékei idejétmúltakká váltak, így nem tudták felvenni a versenyt a külföldi gyártók autóival, miközben szakszerviz-hálózat sem épült ki.

A Kínában Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tulajdonosa egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyárnak, valamint a London Taxi Co. vállalatnak is, idén május elején pedig bejelentették, hogy megvásárolták a dán Saxo Bank 26 százalékát is, és ezzel a Geely a pénzintézet főrészvényese lett.

A Saxo Bank a Zhejiang Geely Holding első befektetése a pénzügyi szektorban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »