Merkel már a Mario Draghi utáni időszakot készíti elő

Hosszú időn keresztül Angela Merkel német kancellár hagyományt csinált abból, hogy nyilvánosan nem ellenkezett Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével. Úgy néz ki, hogy idén ez a hagyomány megszakad és Merkel azon lesz, hogy Draghi utódja elfogadhatóbb legyen Németország számára.

Hétfőn, ebben az évben másodszor, Merkel az EKB-t hibáztatta azért, hogy az euró „túl gyenge” Németországnak. Először februárban tett hasonló megjegyzést, válaszként az amerikai vádakra, amelyek szerint Németország hasznot húz a gyenge euróból, kereskedelmi előnyszerzésre használja ki.

Peter Navarro, Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi tanácsadója februárban kijelentette: Németország 65 milliárd dolláros kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben az egyik legbonyolultabb kereskedelmi kérdés, amelynek megoldására bilaterális tárgyalásokra van szükség a két ország között.

Azóta sem szűnt meg a Trump-adminisztráció azon fenyegetése, hogy visszaszorítják a német – és úgy általában az európai – importot, Merkelék számára pedig közeleg a választás. Az alulértékelt euró növelheti a német exportot és elősegítheti a német gazdasági növekedést, de ez a kérdés a választási kampány egyik problémája is, mert a CDU jórészt az ország megtakarításokkal rendelkező osztályát képviseli, a megtakarításokkal rendelkezők pedig gyűlölik a nulla körüli kamatlábakat, amelyek alacsony szinten tartják az eurót.

Bár Merkel közvetlen kritikája Draghi felé eddig meglehetősen visszafogott volt, szövetségesei sokkal erőteljesebben mondták el véleményüket. Alexander Dobrint közlekedési miniszter „pénzhamisítónak” nevezte Draghit, míg Wolfgang Schauble pénzügyminiszter – Merkel legfőbb támogatója a Kereszténydemokrata Unión belül – azzal vádolta az EKB elnökét, hogy a német AfD populista párt erősödését segítette elő (és ténylegesen az AfD az EKB laza monetáris politikáját használja, mint legfőbb érv az euró-tagság ellen).

Merkelnek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hagyományos konzervatív vonalát kell képviselnie ahhoz, hogy szeptemberben megnyerje a választásokat és alacsonyan tartsa az AfD támogatottságát, így ő is elkezdett hangot adni nemtetszésének Draghi politikájával szemben.

De Merkel figyelme nemcsak a választásokra összpontosul, hanem a Draghi utáni EKB-ra is. A Der Spiegel szerint Merkel és Schauble arra törekszik, hogy Jens Weidmann, a Német Központi Bank (Bundesbank) vezetője legyen Draghi utódja.

Minden nem németnek ez egy elég furcsa ötletnek tűnik – Weidmann arról hírhedt, hogy ő Draghi kisebbségi kritikusa az EKB kormányzótanácsában. Weidmann vezetése alatt a Bundesbank kifejezetten ellenzi az EKB államkötvény-felvásárlási programját, azzal érvelve, hogy a program összekeveri a monetáris és pénzügyi politikát, sőt, Weidmann már a kezdetektől fogva ellenezte a programot és makacsul visszautasította Draghi kísérletét arra, hogy meggyőzze őt formális és informális keretek között.

Amikor Draghi mandátuma lejár 2019 októberében, utódját az Európai Unió Tanácsának minősített többsége fogja kiválasztani, amely magában foglalja a tagállamok vezetőit. Ez azt jelenti, hogy a tagországok legalább 55 százalékának és az EU összes lakosságának a 65 százalékának meg kell, hogy feleljen a jelölt. Viszont a dél-európai országok és Franciaország támogatása nélkül kevésbé valószínű, hogy Weidmann lesz Draghi utódja. Franciaország Francois Villeroy de Galhau-t, a francia jegybank jelenlegi elnökét szeretné Draghi helyén látni.

Németország ugyanakkor igényt tarthat az EKB elnök következő várományosára – az eddigi három elnököt Hollandia, Franciaország és Olaszország adta, ugyanakkor Németországnak van a legnagyobb részesedése az EKB tőkéjében 18 százalékkal, szemben a franciák 14 százalékával. Szimbolikusan és gyakorlati szinten is Németország az, aki a leginkább befektetett a közös valutába.

Mivel még több, mint két éve maradt Draghinak az EKB elnökeként, Weidmann még nem nyilatkozott, hogy szeretné-e a munkát, mondván, hogy tisztességtelen lenne a jelenlegi elnökkel szemben. Merkel és szövetségesei ugyanakkor nem érzik túl korainak a vita elkezdését. A választások előtt világossá akarják tenni álláspontjukat, valamint már most kommunikálják a kereskedelmi partnerekkel, hogy véleményük szerint mit kellene tenni a német külkereskedelmi mérleg többletének csökkentéséhez.

Merkel tegnapi kijelentése után az euró erősödött a dollárral szemben, jelenleg az 1,1240-es szinten áll a tegnap reggeli 1,1170-es szint után.

A német politikai nyilatkozatok és manőverek azonban nem gyakorolnak nyomást Draghira. Áprilisban az EKB megint figyelmen kívül hagyta a németek kifogásait a kötvényvásárlási programmal és a negatív betéti kamatlábbal kapcsolatosan. Semmilyen politikai kockázatot nem vállal, amennyiben júniusban ezt újra megteszi.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »