Kormányzati terrorizmusként értékeli Szíria a tegnapi légicsapást

Bassár al-Dzsaafari, a genfi tárgyalásokon részt vevő szíriai kormányküldöttség vezetője kormányzati terrorizmusnak nevezte az előző napi támadást, melyben a nemzetközi koalíció légiereje a szír hadsereget bombázta.

Szíria elítéli a Washington vezette nemzetközi koalíció előző napi támadását hadserege ellen az arab ország északkeleti részén, és nem hagyja megfélemlíteni magát – közölte egy katonai tisztségviselő.
„Az úgynevezett koalíció tegnap délután fél ötkor megtámadta a szíriai arab hadsereg egyik állását az at-Tanaf felé vezető úton Badia térségében” – idézte a tisztségviselőt a SANA szíriai hírügynökség.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a bombázásban nyolcan vesztették életüket, többségük nem szíriai állampolgár volt.

Keddtől péntekig tart a szíriai politikai rendezést szolgáló béketárgyalások hatodik fordulója Genfben a rezsim és a felkelők, illetve más érintettek részvételével. 2016 óta öt tárgyalási fordulóra került sor, de egyik sem járt eredménnyel.

Oroszország is elítélte, elfogadhatatlannak nevezte pénteken a légicsapást. Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes Genfben hangsúlyozta: „a szíriai helyzetet súlyosbító minden katonai lépés hatással van a politikai folyamatokra”.

„Még inkább így van ez, ha ezek az akciók a szíriai hadsereg ellen irányulnak” – idézte őt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. „Ez teljességgel elfogadhatatlan, és Szíria szuverenitásának megsértését jelenti” – tette hozzá.

A SANA által idézett forrás elmondta, hogy a támadások ellenére a „hadsereg folytatja feladatának teljesítését az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, megvédi területét és nem hagyja megfélemlíteni magát az úgynevezett koalíció próbálkozásai által, amelyekkel szent kötelességének teljesítésében akadályozza”. Az informátor hangsúlyozta: senkinek sincs joga kívülről meghatározni a hadsereg terrorcsoportok elleni műveleteinek irányát.

Bassár al-Dzsaafari, a genfi tárgyalásokon részt vevő szíriai kormányküldöttség vezetője „kormányzati terrorizmusnak” nevezte az előző nap támadást. Dzsaafari elmondta, hogy Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával való találkozóján is felhozta a történteket.

„Megtárgyaltuk az amerikai agresszor által tegnap az országunkban elkövetett mészárlást” – számolt be riportereknek a szíriai diplomata.

„Az a fontos, hogy a mi politikai célunk magasabb rendű, mert mi a fegyveres csoportok által képviselt terrorizmus ellen akarunk harcolni, miközben országunkat az állami és a kormányzati terrorizmus képviselői támadják. Értem ezalatt az amerikai agressziót, a brit agressziót és a francia agressziót – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »