Írországnak mindenképpen új miniszterelnöke lesz

Enda Kenny ír kormányfő szerdán bejelentette lemondását a kormánypárt, a jobbközép Fine Gael pártelnöki tisztségéről, a döntés értelmében Írországnak új választások megtartása nélkül is új miniszterelnöke lesz.

Kenny a nap folyamán közölte: felkérte pártját, hogy június 2-ig keressen neki utódot a pártelnöki tisztségben. Hangsúlyozta: a kormányfői tisztséget  rövid, de megfelelő ideig még ellátja, míg kijelölt utódja a parlamenti pártokkal és a független képviselőkkel egyeztet a kisebbségi kabinet támogatásáról.

Politikai elemzők szerint Kenny lehetséges utódja a 38 éves Leo Varadkar szociálisügyi miniszter lehet, de esélyes a 44 éves Simon Coveney lakásügyi miniszter is. Bárki is veszi át a miniszterelnökséget, még a parlamentnek is szavaznia kell személyéről.

A hivatalban lévő ír kormányfő már tavaly jelezte, hogy nem vezeti a Fine Gaelt a következő választásokon. A 66 éves ír politikus 2002 óta látja el a pártelnöki posztot és 2011 óta az ír miniszterelnöki tisztséget. Kenny kisebbségi kormánya csak az ellenzéki Fianna Fáil párt támogatásával tud hatalomban maradni.

Lemondása  nem számított váratlannak, tekintettel egy hónapok óta húzódó, rendőrséggel kapcsolatos botrányra. Az ügyben egy rendőr kollégái szabályellenes tevékenységéről hozott nyilvánosságra információkat. A leleplező lejáratására ezt követően kampány indult, és a volt rendőrt gyermekek ellen elkövetett erőszakkal gyanúsították meg. Később bebizonyosodott, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok voltak.

Enda Kenny a parlamentben először azt állította, hogy későn értesült a leleplezésekről, később azonban helyesbíteni kellett korábbi nyilatkozatát.

Az ír miniszterelnök szerdai bejelentése, amelyet eredetileg még márciusban vártak a politikai elemzők, Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló tárgyalások kezdete előtt történt meg. Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése kihatással van Írországra is, hiszen az unió új külső határa a jövőben Észak-Írország mentén fog húzódni. Szakértők gazdasági hátrányoktól tartanak, és szerintük veszélybe kerülhet a protestánsok és katolikus közötti békefolyamat is a térségben.

A Fiana Fáil a tavalyi választásokat követően beleegyezett abba, hogy 2018 októberéig támogatni fogja a kisebbségi kormány kompromisszumos programját, illetve tartózkodni fog egyes fontos szavazásokkor.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »