Független bizottság vizsgálhatja tovább Trump orosz kapcsolatait

Az amerikai kongresszus demokrata párti képviselői szerdán arra szólítottak fel, hogy állítsanak fel egy független bizottságot annak kivizsgálására, milyen kapcsolat volt Donald Trump elnökválasztási kampánya és Oroszország között.

„A republikánusok egyszerűen nem végzik a dolgukat: nem teszik lehetővé a republikánus elnök felelősségre vonását” – mondta Elijah Cummings, a képviselőház egyik legbefolyásosabb bizottsága, az ellenőrző bizottság legmagasabb rangú demokrata párti tagja.

A bizottság felállításán kívül a kongresszus demokrata képviselői sürgették egy különleges ügyész kinevezését is a Trump-kampány orosz szálainak kibogozására, a szenátus hírszerzési bizottsága pedig nyilvános ülésen kívánja meghallgatni a volt FBI-igazgatót.

Annak érdekében, hogy Comey elmondja a szenátoroknak mindazt, amiről tudomása van, a bizottság zárt ülésre is meghívta, amelyen a testületnek a titkos dokumentumok megismerésére jogosult tagjai vennének részt. Comey az első – május 16-i zárt meghallgatásra szóló – meghívást elutasította.

A 2016-os elnökválasztási kampányba való orosz beavatkozás ügyében nyomozó bizottság hivatalosan bekérte Andrew McCabe-től, a Szövetségi Nyomozó Iroda ügyvezető igazgatójától a volt igazgató valamennyi feljegyzését, amelyeket az orosz lépések ügyében folyó nyomozásokkal kapcsolatban a Fehér Ház és az igazságügy-minisztérium magas rangú vezetőivel váltott.

A szenátus igazságügyi bizottsága szerdán szintén bekérte a Comey és az Obama- illetve Trump-kormányzatbeli felettesei közötti üzenetváltások emlékeztetőit. A bizottság bekérte a Fehér Háztól a Comey-vel a Trump elnök és a feltételezett orosz szövetségesei közötti nyomozással kapcsolatos folytatott érintkezésekről készült felvételeket, így a hangfelvételeket, szöveges átiratokat, jegyzetetek, összefoglalókat, illetve emlékeztetőket.

Az ügy előzménye, hogy kedden a The New York Times című amerikai napilap arról írt: Donald Trump amerikai elnök azt kérte az FBI igazgatójától, James Comey-tól, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen zajló vizsgálatot. Flynn február 13-án az oroszokhoz fűződő kapcsolatai miatt mondott le posztjáról.

Egy feljegyzés szerint, amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azóta leváltott vezetője a Trump elnökkel februárban tartott találkozója után készített, az elnök azt mondta neki, reméli, hogy „el tudja engedni” ezt az ügyet.

„Remélem, látja már világosan, hogyan tudja elengedni ezt, elengedni Flynnt” – mondta Trump a feljegyzés szerint. „Ő jó emberünk. Remélem, el tudja ezt engedni.”

Egy, a helyzetet ismerő, neve elhallgatását kérő forrás szerint James Comey a feljegyzést közvetlenül azután készítette, hogy Donald Trumppal vacsorázott a Fehér Házban, egy nappal azután, hogy Flynn az oroszokhoz fűződő kapcsolatai miatt lemondott kevesebb mint egy hónapja betöltött posztjáról.

Feljegyzése „annak az aktának a része, amelyet azért nyitott, hogy dokumentálja azokat a felfogása szerint nem helyénvaló lépéseket, amelyekkel az elnök befolyásolni akart egy folyamatban lévő vizsgálatot” – írta a The New York Times.

Rég nem látott mínuszban indították a kereskedést az amerikai tőzsdék szerdán arra reagálva, hogy Donald Trump az FBI-főnök menesztésével és az azóta napvilágra került nyugtalanító információkkal pár nap alatt eljutott oda, hogy az 1974-ben megbukott Nixonhoz hasonlítsák.

További részletek

Az FBI nem kommentálta a lap értesülését, a Fehér Ház ugyanakkor cáfolt, azt állítva, hogy az nem egy „hiteles vagy pontos leírása” az elhangzottaknak.

Egy héten belül ez volt a harmadik, a Fehér Házat kínosan érintő fejlemény, nem sokkal Comey leváltása és mindössze egy nappal azután, hogy kiderült, az elnök az Iszlám Állam merényletterveire vonatkozó érzékeny nemzetbiztonsági értesüléseket osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az Ovális Irodában folytatott tárgyalásukon.

Az FBI igazgatóját – aki személyesen felügyelte a Trump kampánystábja és Oroszország közötti esetleges együttműködés ügyében zajló vizsgálatot – Trump elnök a múlt héten váratlanul elbocsátotta posztjáról, és a lépés okát a kormány tagjai a Hillary Clinton e-mailjei ügyében folytatott vizsgálat során elkövetett sorozatos hibákkal magyarázták.

A képviselőház republikánus párti elnöke, Paul Ryan szerdán közvetve Trump mellett állt ki, hangoztatva, hogy tényekre van szükség. Ryan szerint az elmúlt napokban sok volt az értesülés, mindez alapos és józan vizsgálatot követel – tette hozzá a republikánus párti politikus, aki szerint néhányan az elnöknek akarnak ártani.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »