Keménykezű fővezért kapott az Osztrák Néppárt, romokban a koalíció

Folytatódik a kormányválság Ausztriában, a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése Sebastian Kurz külügyminisztert választotta a konzervatív párt új elnökének, Christian Kern osztrák kancellár szerint pedig annyira megromlott a koalíciós partnerség, hogy még az idén előrehozott választások lesznek.

Christian Kern az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) nyilatkozva elmondta: tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot – ugyanakkor kijelentette, hogy a kisebbségi kormányzást nem tekinti  életképes opciónak.

Az osztrák kancellár szerint a két kormánykoalíciós párt között vége az együttműködésnek.

“Nem szabad úgy tenni, mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni” – jelentette ki , utalva pártja és a kisebbik koalíciós erő, a konzervatív  néppárt (ÖVP) közötti megromlott kapcsolatra.

A kialakult helyzetet Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár lemondása idézte elő, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter múlt szerdán bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről.

Törés az osztrák kormánykoalícióban

“Ausztriát nem fogom a káoszba taszítani” – jelentette ki Kern arra a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Azt mondta, hogy egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar egyáltalán a kormányban maradni. Azonban azt is hangoztatta: amennyiben az ÖVP reformokat akar, akkor az SPÖ mellé áll.

“Következetesen dolgozzuk végig a nyarat és azután foglalkozzanak a választási kampánnyal” – fogalmazott.

Kern egyelőre arról nem akart nyilatkozni, hogy szívesen lenne-e tagja egy jövőbeni szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormánynak, azt azonban  kijelentette, hogy az ellenzéki Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való közös kormányzást nem tekinti kívánatosnak. Hangsúlyozta, hogy számára az ÖVP, az ellenzéki Zöldek és az ugyancsak ellenzéki liberális Neos párt az elsődleges tárgyalópartner.

Vasárnap délután a kisebbik koalíciós partner, az ÖVP elnöksége megválasztotta új elnökét a lemondott Reinhold Mitterlehner helyébe. Sebastian Kurz külügyminisztert mellett a pártvezetés egyhangúlag döntött, egyúttal határoztak a párt megújulásáról is.

Az új pártelnök jelentős változásokat fog hozni a párt működésében, ugyanis a tisztséget csak azzal a feltétellel vállalta el, hogy gyakorlatilag szabad kezet kap azokban a kérdésekben, melyekről eddig a pártelnökség határozott.

Így többek között Kurz önállóan állíthatja majd össze pártja szövetségi választási listáját, szintén önállóan választhatja meg a jövendő pártfőtitkár személyét és kormányzati csapatát, továbbá szabad kezet kap a koalíciós tárgyalásokhoz és a párt tartalmi vezetésében is egyedül dönthet.

További részletek

Kurz arról tájékoztatatta a sajtót, hogy hétfőn találkozik Christian Kern osztrák kancellárral és javasolni fogja az előrehozott választás megtartását. Kurz tervei szerint az előrehozott választásokat 2018 ősze helyett, idén kora ősszel rendezhetnék.

A vasárnapi ülésen megállapodtak arról is, hogy a következő választáson Sebastian Kurz listája – az új néppárt (Liste Sebastian Kurz – die neue Volkspartei) néven fognak indulni. Arról még nem hoztak döntést, hogy aMitterlehner által betöltött alkancellári és gazdasági  miniszteri pozíciót ki fogja a jövőben betölteni.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyelőre nem reagált az új ÖVP elnök kinevezésére, az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a szociáldemokrata pártelnök, Christian Kern osztrák kancellár hétfőn fogja ismerteti álláspontját.

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »