Biokémiai támadással vádolta meg a CIA-t Észak-Korea

Észak-Korea azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a dél-koreai hírszerző szolgálatot (IS), hogy tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.

A KCNA észak-koreai hírügynökség pénteki közleménye szerint valamilyen biokémiai anyaggal akarták megmérgezni Kim Dzsong Unt egy április 15-ei phenjani ünnepségen, Kim Ir Szen államalapító (Kim Dzsong Un nagyapja) születésének 105. évfordulóján.

Phenjan megfenyegette a két ügynökséget, hogy terroristaellenes támadást indít ellenük. Az állambiztonsági minisztérium szerint az ügynökségek támogatásával egy terroristacsoport jutott be az országba.

“Felkutatjuk és kíméletlenül megsemmisítjük az összes terroristát, aki meg akarta támadni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelső vezetését. Ebben a pillanatban elindítunk egy koreai jellegű terroristaellenes támadást, amelyben elsöpörjük az amerikai imperialistáknak és bábjaik körének hírszerző és összeesküvést tervező szervezeteit.” – olvasható a minisztérium angol nyelvű közleményében.

További részletek a közleményből, angol nyelven:

“The Central Intelligence Agency of the U.S. and the Intelligence Service (IS) of South Korea, hotbed of evils in the world, hatched a vicious plot to hurt the supreme leadership of the DPRK and those acts have been put into the extremely serious phase of implementation after crossing the threshold of the DPRK.”

“A hideous terrorists’ group, which the CIA and the IS infiltrated into the DPRK on the basis of covert and meticulous preparations to commit state-sponsored terrorism against the supreme leadership of the DPRK by use of bio-chemical substance, has been recently detected.”

“They hatched a plot of letting human scum Kim commit bomb terrorism targeting the supreme leadership during events at the Kumsusan Palace of the Sun and at military parade and public procession after his return home.”

Az észak-koreai vád hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni – írták hírügynökségek.

A Hszinhua és a Reuters jelentésében a radioaktív anyag is szerepel, mint állítólagos gyilkos eszköz. A két hírügynökség úgy idézett a hosszú közleményből, hogy a CIA az orosz Távol-Keleten toborzott egy észak-koreai állampolgárt – egy Kim nevű phenjani lakost – a merénylet végrehajtására, és pénzzel, instrukciókkal, valamint felszereléssel látták el.

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »