Biokémiai támadással vádolta meg a CIA-t Észak-Korea

Észak-Korea azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a dél-koreai hírszerző szolgálatot (IS), hogy tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.

A KCNA észak-koreai hírügynökség pénteki közleménye szerint valamilyen biokémiai anyaggal akarták megmérgezni Kim Dzsong Unt egy április 15-ei phenjani ünnepségen, Kim Ir Szen államalapító (Kim Dzsong Un nagyapja) születésének 105. évfordulóján.

Phenjan megfenyegette a két ügynökséget, hogy terroristaellenes támadást indít ellenük. Az állambiztonsági minisztérium szerint az ügynökségek támogatásával egy terroristacsoport jutott be az országba.

„Felkutatjuk és kíméletlenül megsemmisítjük az összes terroristát, aki meg akarta támadni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelső vezetését. Ebben a pillanatban elindítunk egy koreai jellegű terroristaellenes támadást, amelyben elsöpörjük az amerikai imperialistáknak és bábjaik körének hírszerző és összeesküvést tervező szervezeteit.” – olvasható a minisztérium angol nyelvű közleményében.

További részletek a közleményből, angol nyelven:

„The Central Intelligence Agency of the U.S. and the Intelligence Service (IS) of South Korea, hotbed of evils in the world, hatched a vicious plot to hurt the supreme leadership of the DPRK and those acts have been put into the extremely serious phase of implementation after crossing the threshold of the DPRK.”

„A hideous terrorists’ group, which the CIA and the IS infiltrated into the DPRK on the basis of covert and meticulous preparations to commit state-sponsored terrorism against the supreme leadership of the DPRK by use of bio-chemical substance, has been recently detected.”

„They hatched a plot of letting human scum Kim commit bomb terrorism targeting the supreme leadership during events at the Kumsusan Palace of the Sun and at military parade and public procession after his return home.”

Az észak-koreai vád hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni – írták hírügynökségek.

A Hszinhua és a Reuters jelentésében a radioaktív anyag is szerepel, mint állítólagos gyilkos eszköz. A két hírügynökség úgy idézett a hosszú közleményből, hogy a CIA az orosz Távol-Keleten toborzott egy észak-koreai állampolgárt – egy Kim nevű phenjani lakost – a merénylet végrehajtására, és pénzzel, instrukciókkal, valamint felszereléssel látták el.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »