Újra veszélyben az EU-török egyezmény

Törökország felülvizsgálhatja, vagy akár fel is függesztheti az EU-török menekültügyi megállapodást, amennyiben az unió nem ad pozitív választ a vízumliberalizáció ügyében – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken, az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai török népszavazást megelőzően.

Az A Haber állami hírtelevíziónak nyilatkozva a török diplomácia vezetője kifejtette, hogy az EU felé irányuló menekülthullám feltartóztatását célzó egyezmény és a török állampolgárok schengeni vízummentessége egy megállapodási csomag részét képezik. „Amennyiben negatív választ kapunk az EU-tól, úgy jogunk van felülvizsgálni, vagy felfüggeszteni ezeket az alkukat” – mutatott rá Cavusoglu. Hangsúlyozta: „az Európai Uniónak meg kell adnia vízummentességet, amelyet népünk megérdemel”.

Az alkotmánymódosítás kérdéséről április 16-án tartanak népszavazást Törökországban, a kampány alatt azonban erősen megromlottak Ankara kapcsolatai az Európai Unióval. Törökország már korábban is a menekültügyi egyezmény felmondásával fenyegetett.

A török-uniós egyezmény értelmében Ankarának 72 kritériumnak kellett volna eleget tennie a vízumliberalizáció elnyeréséhez. Törökország a feltételek túlnyomó többségét teljesítette, de a legfőbb kritériumot, a Brüsszel szerint túl tágan értelmezett török törvény enyhítését kizárta. A jogszabály nemcsak a merénylőket és a terrorszervezetek tagjait, hanem azok közvetett támogatóit is bünteti.

Recep Tayyip Erdogan török elnök április elején úgy fogalmazott, hogy Törökországnak már nincs szüksége az Európai Unió kritériumaira, Ankarának saját kritériumai vannak, elég neki a maga demokráciája. Ankara ugyanakkor pénteken megerősítette készségét a menekültügyi együttműködésre Szófiával.

Binali Yildirim török kormányfő és Bojko Boriszov ügyvivő bolgár miniszterelnök pénteki telefonbeszélgetésében a menekültáradat kezelésében, illetve a bolgár-török határ védelmében vállalt kétoldalú kötelezettségek teljesítésére fektetett hangsúlyt – közölte az eddig kormányzó, Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt. Yildirim reményét fejezte ki, hogy a márciusi választásokon győztes GERB „hamarosan stabil és működőképes kormányt alkothat”.

A GERB az Egyesült Hazafiak nacionalista pártszövetséggel kötött koalíciós megállapodást csütörtökön. A kormányprogram fontos részét képezi a bolgár-török határ biztosítása. Emellett az átmeneti kormány döntést hozott arról, hogy Bulgária menekülteket vesz át Törökországból egy az Európai Unióval kialkudott áttelepítési mechanizmus szerint.

Bulgária Törökországgal közös 259 kilométer hosszú határát mintegy 200 kilométeren drótkerítéssel védik.

Forrás: MTI/APA/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »