Németország szintet lép a zöldenergiában

Németországban megkapta a kivitelezési engedélyt az első olyan szélerőműpark, amelyik áramdíj-támogatás nélkül táplál majd elektromos áramot az országos hálózatba.

Legutóbb négy, együttesen 1490 megawatt áramtermelési kapacitású északi-tengeri szélerőműpark kapott kivitelezési engedélyt, amelyek húsz éven keresztül kapnak támogatást, a termelt áramra átlagosan kilowattóránként 0,44 eurócentet.

A már termelő északi-tengeri szélerőműparkok ugyanakkor kilowattóránként 18,4 cent áramdíj-támogatást kapnak nyolc éven keresztül.

A most engedélyezett tengeri szélerőműparkok 0,00 és 6,00 cent közötti támogatást kapnak kilowattóránként. A négy közül az egyik, egy 900 megawatt áramtermelési kapacitású, már támogatás nélkül fog áramot betáplálni az országos hálózatba. A négy park 2021-ben kezdi meg az áramtermelést.

Jelenleg 16 tengeri szélerőműpark működik Németországban 4100 megawattos együttes áramtermelési kapacitással, ezt 2030-ig 15 ezer megawattra tervezik növelni.

Az energiaipari átállás költségeinek részleges finanszírozására Németország 2012-ben kilowattóránként 3,5 centes pótdíjat vetett ki az áramfogyasztókra. A díjat (EEG-Umlage) az idén januárban kilowattóránként 6,88 centre emelték, így az áramdíjnak már közel egynegyedét teszi ki.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek