Ausztria is elkezdte visszavágni a szociális juttatásokat

Több más osztrák tartomány után Vorarlberg is döntött a szociális juttatások csökkentéséről, így a számítások szerint évente három millió eurót tud majd megtakarítani – a csökkentés, illetve szigorítás egyaránt vonatkozik az osztrák állampolgárokra, illetve az országban tartózkodó menekültekre.

A szigorításra azért volt szükség, mert rövid időn belül ugrásszerűen megnőtt a kifizetett szociális támogatások összege: míg 2010-ben a tartomány szociális juttatások címén 18 millió eurót folyósított, addig tavaly már 37,5 millió eurót utalt ugyanezen az címen.

Az új szabályozás szerint a lakóközösségben élők 630 helyett 470 eurót kapnak szociális juttatásként, csökkentik a családoknak folyósított támogatást, a lakhatási támogatás összegét és a természetbeli ellátások körét. Amelyik menekült nem írja alá az integrációs szerződést, és nem látogatja az érték vagy nyelvi kurzusokat, csupán a támogatás felét veheti igénybe.

Markus Wallner tartományi vezető az Ö1 közszolgálati rádióban szerdán ésszerű szociálpolitikáról beszélt és azt sem zárta ki, hogy a mostani szabályzást további intézkedések is követhetik. Indoklása szerint igyekeztek figyelembe venni az adott élethelyzeteket, a családi állapotot és a körülményeket is. Wallner arra is kitért, hogy a menedékkérelemre jogosultak nem kapnak az első naptól fogva teljes támogatást Vorarlbergben. Az utóbbi időben az országba érkező menekültek miatt jelentősen terheket visel a tartományok költségvetése és a szociális rendszer.

Országosan egységes támogatási rendszer hiányában a tartományok továbbra is saját hatáskörben igyekeznek szabályozni a juttatások összegét. Burgenlandban a múlt héten szigorították a támogatások feltételeit, és maximalizálták a folyósítható juttatás összegét, valamint a menekülteknek folyósított pénzeket további integrációs feltételekhez is kötötték.

Alsó-Ausztria tartomány már tavaly év végén szigorította a szociális juttatások feltételeit, és meghatározta, hogy a juttatott támogatás háztartásonként havonta legfeljebb 1500 euró lehet. Korábban Felső-Ausztriában 914 euróról 365 euróra csökkentették a menekültek számára minimálisan járó szociális támogatást. Amennyiben az igénylő menekültek látogatják a német nyelvi tanfolyamokat és az értékkurzusokat, úgy további 155 eurós támogatást kaphatnak.

Bécsben még tárgyalnak a szociális rendszer átalakításának reformjáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »