Szüneteltetik a moszuli offenzívát, túl sok a civil áldozat

Az iraki kormányerők szombaton felfüggesztették a Moszul nyugati városrészének visszafoglalásáért folytatott offenzívát, mert aggasztóan megemelkedett az óvárosban végrehajtott műveletek civil halálos áldozatainak száma – közölte az iraki rendőrség szóvivője.

A műveleteket azt követően állították le, hogy az ENSZ aggodalmának adott hangot, amiért március 17-én több tucat civil lakos vesztette életét vagy sebesült meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen a moszuli al-Dzsadída negyedben az iraki hadsereg vagy az Egyesült Államok vezette koalíció által végrehajtott légicsapásban.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a szóban forgó helyszínen és időpontban a légicsapást az iraki biztonsági erők kérésére hajtotta végre a koalíció. A civil áldozatokra vonatkozó állításokat komolyan veszik, és az ügyet kivizsgálják – közölték. Az iraki védelmi minisztérium is vizsgálatot rendelt el.

Iraki védelmi tisztségviselők és helyiek elmondása szerint március 17-én hatalmas robbanás történt Nyugat-Moszulban közvetlenül az Iszlám Állam elleni légicsapások után. Több ház összedőlt, és a romok sok embert temettek maguk alá. Többen azt állították, hogy a légicsapások során találat érhette az Iszlám Állam egyik teherautóját, amely robbanószerekkel volt megpakolva, és ennek következtében dőlhetett össze annyi épület a sűrűn lakott városnegyedben.

  • Korábban írtuk:

Az incidens civil halálos áldozatainak száma bizonytalan: mentőalakulatok szerint nagyjából 40 körülire tehető, más források viszont száznál is több halottról számoltak be. Az iraki rendőrség szóvivője azt mondta szombaton: az eset miatt felülvizsgálják a támadási taktikát, és új terveket dolgoznak ki.

Az as-Saba állami napilapban megjelent katonai közlemény szerint a nyugat-moszuli műveleteket ezentúl kizárólag a városi hadviselésre kiképzett szárazföldi erők fogják végrehajtani. Az iraki hadsereg parancsnoksága ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint teljes egészében leállították volna a nyugat-moszuli hadműveleteket.

Az iraki hadsereg az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával tavaly októberben indított átfogó támadást, hogy visszafoglalja Moszult az Iszlám Államtól. A keleti városrészt sikerült teljes egészében felszabadítani, de a nyugati körzetek nagyjából fele még mindig a terrorcsoport ellenőrzése alatt áll. Az iraki hadseregnek az utóbbi hetekben különösen nehéz dolga volt a szűk sikátorokkal behálózott, sűrűn lakott óvárosban, ahol a nehézfegyverek használata könnyen veszélybe sodorhatja a civil lakosságot.

Segélyszervezetek szerint csaknem 600 ezer ember rekedt az Iszlám Állam által sakkban tartott nyugat-moszuli körzetekben. A lakosok éheznek, sok lakásban nincs víz és áram.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »