Kína és India gazdasági növekedése idén is irigylésre méltó lesz

Idén várhatóan több lesz a jó, mint a rossz hír, amikor a globális növekedésről beszélünk, amelyet főleg Latin-Amerika legnagyobb gazdaságai hajtanak majd, kiegészítve az Egyesült Államok javulásával, valamint Kína és India továbbra is robusztus erősödésével.

A Bloomberg legfrissebb elemzése szerint idén 62 gazdaságban várható javulás, 33-ban pedig gyengülés a tavalyi évhez képest. A lista tetején Argentína és Brazília található, várhatóan mindkét országban elindul idén a gazdasági növekedés. Ugyancsak az élbolyban találjuk az energia exportőr Nigériát és Oroszországot, ahol az olajár növekedésének köszönhetően indulhat be fellendülés.

Míg Venezuela a gazdasági teljesítmény változása tekintetében kizárólag az adatokat tekintve az első helyen áll a listán  – várhatóan 7,5 százalékos növekedés lesz 2016-ról 2017-re – ebben jelentős szerepe van a borzalmasan gyenge bázisadatnak, jelenleg ugyanis gazdasági válságban szenved az ország, kezelhetetlenül magas az infláció, általános áruhiány jellemző, fogynak a benzinkészletek is és Nicolás Maduro venezuelai elnök épp a napokban kért segítséget az ENSZ-től a drámai gyógyszerhiány kezelésében.

Kép forrása: Bloomberg

Kép forrása: Bloomberg

Venezuelával ellentétben Brazília lehet ezen a listán az igazi „mintagyerek”, annak ellenére, hogy az ország történelme legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. A tavalyi egész évet tekintve 3,6 százalékkal esett vissza Latin-Amerika elsőszámú gazdaságának teljesítménye a 2015-ben mért 3,8 százalékos csökkenés után. A növekedést eddig gátolta az ország legnagyobb korrupciós botrányának a kirobbanása, amelynek keretében a Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel Brazíliában: építőipari cégek politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak fizettek kenőpénzeket a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.

Brazília most kezdi összeszedni magát az emelkedő nyersanyagáraknak köszönhetően, Michel Temer jelenlegi elnök próbál felülkerekedni az ország pénzügyein és aktivizálni a magánszektori tevékenységeket.

Hasonló dinamika vehető észre Argentínában is, ahol idén 5 százalék feletti növekedés várható, de valószínű, hogy ezt ellensúlyozni fogja a magas infláció. Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága 2001 decemberének végén jelentett csődöt az ország 132 milliárd dolláros államadósságának nagy részére. Minden idők legnagyobb államcsődje után Argentína hitelezőinek 93 százalékával meg tudott egyezni az adósság csökkentéséről és átütemezéséről, de egyes amerikai fedezeti alapok nem voltak hajlandók a kompromisszumra.

Kép forrása: Bloomberg

Kép forrása: Bloomberg

Egyes országokban kisebb lesz az öröm, például Izlandon várhatóan csak 4 százalék körüli lesz a növekedés a tavalyi 7,1 százalékhoz képest. Az előző évhez képest ugyancsak kisebb növekedés várható Romániában, a munkanélküliség által sújtott Spanyolországban és Donald Trump egyik kedvenc célpontjában, Mexikóban is.

Az Egyesült Államoknál 2,3 százalékos növekedést jeleznek előre, míg a feltörekvő piaci óriások, Kína és India továbbra is irigylésre méltó számokat produkálnak majd. Mindkét országnál 6,5 százalék feletti a várható gazdasági növekedés, ami csak minimális lassulás a 2016-os évhez képest.

Dél-Afrika növekedési sebessége kicsit félrevezető, mivel kevés jelét lehet látni a gazdasági növekedéshez szükséges háttértámogatásnak, a számok inkább azt mutatják, hogy 2016 mennyire rossz éve volt az országnak, melyet történelmi aszály és széleskörű sztrájksorozat sújtott.

Európában valószínűleg Franciaország lesz a „gazdasági növekedés sztárja” , ahol a 2017-es elnökválasztást figyelemmel kíséri mindenki és ennek kimenetele döntő jelentőségű lesz úgy az EU-nak, mint az euróövezetnek.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »