Fokvárosnak száz napon belül elfogynak a víztartalékai

Két csapadékban szegény év után a 3,7 milliós várost ellátó hat legfontosabb gátnál 30% alá csökkent a vízszint, ami a valaha volt legalacsonyabb mérés – ráadásul a gyűjtőmedencék vizének utolsó 10%-a használhatatlan, tehát valójában csak 20%-nyi víztartaléka maradt a városnak, aminek az esős évszak beköszöntéig ki kelllene tartania.

Erre azonban még májusig-júniusig várni kell, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy a csapok elapadnak még mielőtt megérkezne az esős évszak.  További probléma, hogy ha a tartalékok ki is tartanak idén, a következő két vében igen erős esőzésekre lesz szüksége Dél-Afrika második legnagyobb városának ahhoz, hogy elkerülje a gyűjtőmedencék kiszáradását.

Minden évben külföldről és a régióból egyaránt több mint 850.000 ember érkezik Fokváros repülőterére, amit a brit Telegraph az elmúlt négy évben a legvonzóbb városi utazási célpontnak választott és az elmúlt évek során a dél-afrikai turizmus koronájának ékkövévé vált.

„Igazi válságban vagyunk” nyilatkozta Fokváros polgármestere Patricia de Lille a Bloombergnek a Women4Climate konferencián, New Yorkban.

„Az embereknek változtatniuk kell a hozzáállásukon. Csak addig lehet spórolni a vízzel, amíg van miből.”

A városi tanács már korlátozásokat vezetett be, ideértve a slaggal való öntözés és az úszómedencék feltöltésének tiltását. Akik megszegik ezeket a szabályozásokat, súlyos bírságra számíthatnak. Emellett csökkentették a víznyomást és lépéseket tettek annak érdekében, hogy elkerüljék a szivárgásokat. Ezek az intézkedések a város vízfogyasztását lecsökkentették az egy évvel ezelőtti napi 1.1 milliárd literről 751 millióra. A város célja, a 700 millió liter elérése azonban további erőfeszítéseket igényel.

„A fokvárosi hatóságoknak többet kellene tennie a víztakarékosság érdekében, módszereket kellene kidolgozniuk a szennyvíz hasznos újrafelhasználására.” mondta Kevin Winter a fokvárosi egyetem környezeti és földrajzi szakának előadója.

„A víznek, amit használunk, 98%-a duzzasztógátokból származik, ami őrület. Mi mindenre a legjobb minőségű vizet használjuk fel.”

Az egész városban látszik az elképesztő vízhiány. A parkok teljesen kiszáradtak, a legtöbb uszoda bezárt. A farmerek megélhetése, akik növénytermesztéssel foglalkoznak, egyre nagyobb veszélyben van. A városi és nemzeti szervek több projekt megvalósítását is tervezik, amivel bővíthetik a szűkös víztartalékokat, de egyik sem olcsó megoldás:

-Lehetne vizet szivattyúzni a Berg folyóból Fokvárostól keletre, ennek költsége 274 millió rand (21, 6 millió dollár) lenne és 60 millió liter extra vizet jelentene naponta.

-4.5 milliárd randba kerülne annak a tervnek a megvalósítása, mely a víz újrahasznosítását célozza – ez napi 220 millió liter vizet jelentene.

-15 milliárd randba kerülne egy sótalanító üzem felállítása, aminek a hozama átlagosan napi 450 millió liter lenne.

A helyzet tehát nem reménytelen, de nem lehet tovább tétlenül várni.

„A város, ha szenvedve is, de valószínűleg túléli az idei évet, a következőket viszont már nem biztos.” mondta Winter. „Benne van a pakliban, hogy elfogy a víz 2019-re. Ez az aszály egy ébresztő a városnak.”

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »