Fokvárosnak száz napon belül elfogynak a víztartalékai

Két csapadékban szegény év után a 3,7 milliós várost ellátó hat legfontosabb gátnál 30% alá csökkent a vízszint, ami a valaha volt legalacsonyabb mérés – ráadásul a gyűjtőmedencék vizének utolsó 10%-a használhatatlan, tehát valójában csak 20%-nyi víztartaléka maradt a városnak, aminek az esős évszak beköszöntéig ki kelllene tartania.

Erre azonban még májusig-júniusig várni kell, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy a csapok elapadnak még mielőtt megérkezne az esős évszak.  További probléma, hogy ha a tartalékok ki is tartanak idén, a következő két vében igen erős esőzésekre lesz szüksége Dél-Afrika második legnagyobb városának ahhoz, hogy elkerülje a gyűjtőmedencék kiszáradását.

Minden évben külföldről és a régióból egyaránt több mint 850.000 ember érkezik Fokváros repülőterére, amit a brit Telegraph az elmúlt négy évben a legvonzóbb városi utazási célpontnak választott és az elmúlt évek során a dél-afrikai turizmus koronájának ékkövévé vált.

„Igazi válságban vagyunk” nyilatkozta Fokváros polgármestere Patricia de Lille a Bloombergnek a Women4Climate konferencián, New Yorkban.

„Az embereknek változtatniuk kell a hozzáállásukon. Csak addig lehet spórolni a vízzel, amíg van miből.”

A városi tanács már korlátozásokat vezetett be, ideértve a slaggal való öntözés és az úszómedencék feltöltésének tiltását. Akik megszegik ezeket a szabályozásokat, súlyos bírságra számíthatnak. Emellett csökkentették a víznyomást és lépéseket tettek annak érdekében, hogy elkerüljék a szivárgásokat. Ezek az intézkedések a város vízfogyasztását lecsökkentették az egy évvel ezelőtti napi 1.1 milliárd literről 751 millióra. A város célja, a 700 millió liter elérése azonban további erőfeszítéseket igényel.

„A fokvárosi hatóságoknak többet kellene tennie a víztakarékosság érdekében, módszereket kellene kidolgozniuk a szennyvíz hasznos újrafelhasználására.” mondta Kevin Winter a fokvárosi egyetem környezeti és földrajzi szakának előadója.

„A víznek, amit használunk, 98%-a duzzasztógátokból származik, ami őrület. Mi mindenre a legjobb minőségű vizet használjuk fel.”

Az egész városban látszik az elképesztő vízhiány. A parkok teljesen kiszáradtak, a legtöbb uszoda bezárt. A farmerek megélhetése, akik növénytermesztéssel foglalkoznak, egyre nagyobb veszélyben van. A városi és nemzeti szervek több projekt megvalósítását is tervezik, amivel bővíthetik a szűkös víztartalékokat, de egyik sem olcsó megoldás:

-Lehetne vizet szivattyúzni a Berg folyóból Fokvárostól keletre, ennek költsége 274 millió rand (21, 6 millió dollár) lenne és 60 millió liter extra vizet jelentene naponta.

-4.5 milliárd randba kerülne annak a tervnek a megvalósítása, mely a víz újrahasznosítását célozza – ez napi 220 millió liter vizet jelentene.

-15 milliárd randba kerülne egy sótalanító üzem felállítása, aminek a hozama átlagosan napi 450 millió liter lenne.

A helyzet tehát nem reménytelen, de nem lehet tovább tétlenül várni.

„A város, ha szenvedve is, de valószínűleg túléli az idei évet, a következőket viszont már nem biztos.” mondta Winter. „Benne van a pakliban, hogy elfogy a víz 2019-re. Ez az aszály egy ébresztő a városnak.”

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »