Csökkenhet az USA és Oroszország atomfegyver-arzenálja

Oroszország kész tárgyalni az Egyesült Államokkal arról, hogy szakaszosan csökkentsék a két ország nukleáris potenciálját – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai vezérkari akadémián csütörtökön megtartott beszédében.

A diplomáciai tárca vezetője a kiépülő amerikai hadászati ballisztikus rakétavédelmi rendszerre utalva hozzátette, hogy erre a moszkvai vezetés csak abban az esetben hajlandó, ha nemcsak a nukleáris támadófegyverek számát, hanem az összes olyan tényezőt figyelembe veszik, amelyek befolyásolják a stratégiai egyensúlyt.

„Az utóbbi időben jelentősen felélénkültek az arra irányuló erőfeszítések, hogy a nukleáris fegyverekről való lemondásra kényszerítsék az atomhatalmakat. Teljesen világos, hogy ennek még nem jött el az ideje” – mondta Lavrov.

Megfogalmazása szerint az orosz-amerikai kapcsolatokat az új washingtoni kormány megalakításának időszakában „a szünet és várakozás” jellemzi.

Oroszország nem avatkozik bele más államok választási ügyeibe

A miniszter hangoztatta, hogy a moszkvai kormány nem avatkozik be más államok belügyeibe a választások előkészítésének és lebonyolításának idején sem. Légből kapottnak nevezte azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország befolyásolja a francia és a német választási folyamatot.

Közölte, hogy egy nemzetközi kiberbiztonsági szerződés kidolgozását szorgalmazzák, amely magában foglalná a hackertámadások elleni küzdelmet. A kibertérbeli magatartást szabályozó, az ENSZ-ben köröztetett dokumentum tervezetét Oroszország mások mellett a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaival együtt dolgozta ki.

  • Lavrov Trumpról és Le Penről
Lavrov kijelentette, hogy sem Donald Trump amerikai elnököt, sem Marine Le Pent, a francia radikális jobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjét nem tartja „marginálisnak” vagy „populistának”, már csak azért sem, mert mindketten teljes mértékben „illeszkednek azokhoz az elvekhez, amelyeken az amerikai és a francia állam működésének alapjai nyugszanak”. Mint mondta, inkább „realista és antiglobalista” politikusoknak nevezné őket.

Az ukrajnai rendezés esélyeiről szólva úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem körvonalazódnak a második minszki megállapodás végrehajtásának kilátásai. Álláspontja szerint ez azzal magyarázható, hogy az ukrán vezetésből hiányzik a politikai akarat és Kijevnek nincs reális képe az ország jövőjéről, mert a megoldást nem „a nemzeti egyetértést és felvirágzást célzó pragmatikus érdekek”, hanem „külső szponzorok” útmutatása alapján próbálja megtalálni.

Lavrov sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Montenegró a NATO-csatalakozás mellett döntött. Véleménye szerint nem világos, hogy „milyen előnye származik ettől” a szövetség vagy a nyugat-balkáni ország biztonságának.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »