Katasztrófa Ukrajnában, folyik a menekítés

Robbanások történtek és hatalmas tűz ütött ki egy lőszerraktárban csütörtökre virradóra Ukrajna keleti részén, a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál. Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint diverzáns akciót követtek el.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megerősítette a főügyész közlését, és diverzió miatt indított büntetőeljárást. Olekszandr Litvinenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes titkára szerint Oroszország keze benne van az akcióban. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy emberi hanyagságból történt a tragédia.

A katonai főügyész szavai szerint az első kihallgatásokon azonban a tanúk arról számoltak be, hogy egy drón, azaz pilóta nélküli repülőgép hangjára hasonlító zúgást halottak a terület fölött, majd ezután kezdtek a lövedékek felrobbanni. A több raktárból álló komplexum összesen 368 hektáron területen terül el, és 138 ezer tonna lőszert tárolnak az objektumban – hozta nyilvánosságra Matiosz.

  • Evakuálják a lakosságot
A katasztrófavédelem megkezdte a raktár hét kilométeres körzetében lakó csaknem 20 ezer ember kitelepítését. Eddig már mintegy 19 ezer lakost evakuáltak. A lakosság kimenekítésére 74 autóbuszt állítottak szolgálatba. Továbbá Balaklijában leállították a gáz- és az áramszolgáltatást további katasztrófák elkerülése végett.

Helyszíni jelentések szerint továbbra is ég a tűz, kisebb-nagyobb erejű robbanások hallatszanak a raktárak felől, ahol nagy, 125 és 152 milliméter kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak. Áldozatokról továbbra sincs hír, de több tucat rohamkocsi érkezett a helyszínre, és több száz tűzoltó vesz részt a lángok oltásában. Sztepan Poltorak védelmi miniszter délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy még mindig robbannak lövedékek. A tűzoltóknak nem sikerül megfékezniük a tüzet, az arzenál mintegy egyharmada lángokban áll – tette hozzá a tárcavezető. A lövedékek robbanásai miatt repülővel nem tudják a tüzet oltani.

A rendőrség utakat zárt le, és újabb ellenőrzőpontokat létesített, járőrök gépkocsikon és gyalogosan igyekeznek az evakuálás alatt biztosítani a rendet. A vasúti közlekedést leállították a térségben, és lezárták a légteret. A határőrség megerősítette a keleti országhatár védelmét.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy haladéktalanul a katasztrófa helyszínére utazik. Hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladat a lakosság biztonságának szavatolása.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »