Rutte megállította a populisták menetelését Hollandiában

Több külföldi napilap is kiemelte csütörtöki számában, hogy Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártjának szerdai választási veresége Hollandiában jelzésértékűnek számít több közelgő nyugat-európai parlamenti választás előtt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap rámutatott: Mark Rutte holland kormányfőnek bejött a számítása, és végül ő lett a Hollandia és Törökország között az utóbbi napokban elmérgesedő diplomáciai viszály fő haszonélvezője.

A Der Spiegel című hetilap internetes kiadása felidézte, hogy a tavaly decemberi osztrák elnökválasztáson induló jobboldali, bevándorlásellenes jelölt veresége megmutatta: nincs dominóeffektus Európában. Bár Marine Le Pennek továbbra is van némi valós esélye, hogy francia államfő legyen, a hollandiai választási eredmény mindenképpen csapást jelent a francia Nemzeti Front elnökének. Ha Geert Wilders  szerezte volna meg a legtöbb szavazatot, akkor Le Pen érvelhetett volna azzal, hogy a szélsőjobboldali nézőpontok már igenis szalonképesek Európában – írta a Der Spiegel.

A Die Welt című német lap is úgy vélte a honlapján közzétett értékelésben, hogy a török-holland vita olyan volt Rutte számára, mint egy ajándék a gondviseléstől: a holland kormányfő a konfliktus során határozottan és keményen, ugyanakkor igazi államférfihoz méltón lépett fel.

A francia Les Échos szerint a szerdai hollandiai választás a legrosszabbtól mentette meg Európát. A holland választók a lap szerint egyetértettek kormányfőjükkel abban, hogy meg kell állítani a populizmus spirálját Európában.

A Le Figaro pedig megjegyezte, hogy a hagyományos pártok Európában – és különösen Franciaországban – nagy megkönnyebbüléssel fogadták a Wilders vereségéről szóló híreket.

A lengyel Rzeczpospolita azt írta, hogy a hollandiai választás megszakította a nyugati populisták menetelését, bár Wildersnek egyébként sem lett volna esélye kormányra kerülni, mert nem talált volna magának koalíciós partnert. A lengyel napilap szerint azonban nem ez volt a populisták utolsó szava, mert egy nagyobb bevándorlási hullám, amelyet akár a török kormány is előidézhet, ismét újjáélesztheti majd őket.

Az amerikai The Washington Post azt emelte ki, hogy Németországban és Franciaországban is fontos indikátorként tekintenek a hollandiai választás eredményére. Mindkét országban a következő hónapokban tartanak választásokat, és ott is különösen erősek az idegenellenes hangok.

Le Soir című belga napilap csütörtökön, a szavazás másnapján azt írta, hogy a decemberi osztrák elnökválasztás után a hollandiai választás eredménye is megmutatta, hogy nem elkerülhetetlen a populista erők térnyerése Európában. A cikkben úgy fogalmaztak a több mint 80 százalékos választási részvétel kapcsán, hogy a hollandok “tisztelettel adóztak a demokrácia előtt“.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti lap arról írt, hogy bár a közelgő franciaországi és németországi választásokra tekintettel hatalmas figyelem övezte a holland szavazást, nem valószínű, hogy az eredmény hatással lenne ezekre, még ha sok is a közös vonás.

A WSJ szerint a liberális konzervatív kormánypártnak (VVD) azzal sikerült kifognia a szelet a főként muzulmánellenes kijelentésiről ismert Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) vitorlájából, hogy kifejlesztette a bevándorlásellenes populizmus saját, lágyabb változatát.

A Politico brüsszeli hírportál kiemelte, hogy a választásra sokan a jobboldali populizmus első nagyobb próbatételeként tekintettek a Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről (Brexit) döntő tavaly júniusi brit népszavazás és Donald Trump tavaly novemberi amerikai elnökké megválasztása óta, az eredmény pedig megkönnyebbüléssel töltötte el az európai kormányokat, mert a parlamenti választást külföldön egyfajta referendumként értékelték az Európai Unióról.

A Trouw című holland lap a jobboldal földcsuszamlásszerű győzelmét emelte ki, mint írták, a magukat baloldalinak nevező pártok mindössze 37 helyet szereztek. A cikkben arra a következtetésre jutottak, hogy Hollandia ismételten olyan ország képét mutatta, amelyben a mérsékeltség kulcsfontosságú.

A De Telegraaf című újság arról írt, hogy bár az utóbbi években jelentősen mélyült a szakadék a lakosság és a politikusok között, a hollandok a jelek szerint ennek ellenére nem fordultak a szélsőséges erők felé.

De Volkskrant című napilapban pedig leszögezték, Mark Rutte holland kormányfő úgy vonul majd be a köztudatba, mint aki a Brexit és az amerikai elnökválasztás után Hollandiában megállította a populisták menetelését.

Hollandiában szerdán tartottak parlamenti választásokat, amelyen a Mark Rutte vezette VVD a szavazatok 21,3 százalékát megszerezve győzött, és messze megelőzte Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját, amely 13,1 százalékot kapott.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06358399 Supporters wave Corsican flags during a campaign meeting of the 'Pe a Corsica' (lit. Pour la Corse / eng. For Corsica) nationalist list ahead of the territorial elections in Corte, Corsica island, France, 29 November 2017. The elections will take place on 03 and 10 December in Corsica island.  EPA/OLIVIER SANCHEZ

Korzikán taroltak a függetlenségpártiak

A magát nacionalistának nevező pártszövetség nagyarányú győzelmet aratott vasárnap Korzikán a regionális parlamenti választások második fordulójában. A Franciaországhoz tartozó szigetet eddig is irányító erő kezdeményezi a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

Read More »