Az USA harci drónnal válaszol Észak-Koreának

Támadó drónt telepít az Egyesült Államok vélhetően már a jövő év elején Dél-Koreába, válaszul Észak-Korea agresszív rakéta- és atomfegyverprogramjára – közölte hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

A tervet a Pentagon egy nappal azután jelentette be, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoksága elmondta: a dél-koreai hadsereggel együttműködve előkészítik egy Gray Eagle típusú, pilóta nélküli rendszer működtetésére képes csapat állandó állomásoztatását a Szöultól délre fekvő kunszani légitámaszponton.

„Ez jelentősen megnöveli majd az amerikai erők és dél-koreai szövetségeseik hírszerzési és felderítési képességeit” – hangsúlyozta a közlemény.

  • Egyre feszültebb helyzet, folynak a hadgyakorlatok
Hétfőn újabb évenkénti közös hadgyakorlatba kezdett az Egyesült Államok és Dél-Korea, miközben Észak-Korea ballisztikus rakétatesztjei miatt nagy a feszültség a Koreai-félszigeten. A kéthetes, Key Resolve műveleti néven futó gyakorlatozás célja, hogy visszatartsa Phenjant a további provokációktól.

A szövetségesek ezzel egy időben más hadgyakorlatokat is folytatnak, köztük a Foal Eagle nevűt, amely március 1-jén kezdődött, és április végéig tart. A terepgyakorlaton a két ország szárazföldi hadserege, légiereje és haditengerészete vesz részt, és az egyik legnagyobb a maga nemében a világon. Az idei hadgyakorlathoz hasonló méretűre még nem volt példa a Foal Eagle több éves történetében.

Hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján a Pentagon szóvivője, Jeff Davis azt mondta, hogy a Gray Eagle tényleges telepítése „valamikor a jövő év elején kezdődik meg”.

A lépésről Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője is beszélt, megerősítve a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentését, amely szerint a Gray Eagle kunszani telepítésének célja megerősíteni az amerikai haderő észak-koreai szárazföldi célpontok elleni csapásmérő képességét.

„Azt gondolom, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea érdekeinek védelmét szolgáló erőfeszítések folytatásáról van szó, annak érdekében, hogy fenn lehessen tartani a regionális biztonságot és a gazdasági fellendülést a térségben” – hangoztatta Toner.

A bejelentés alig egy héttel azután hangzott el, hogy az Egyesült Államok – Kína és Oroszország tiltakozása ellenére – elkezdte a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer egy ütegének telepítését Dél-Koreában, válaszként a phenjani kommunista rezsim provokatív lépéseire, köztük ballisztikus rakétákkal végrehajtott legutóbbi kísérleteire.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Észak-Korea „kíméletlen csapással” fenyegetőzik

Észak-Korea „kíméletlen” csapásokkal fenyegette meg kedden az Egyesült Államokat arra az esetre, ha megsértené Phenjan szuverenitását vagy méltóságát az a hadihajóraj, amely a Carl Vinson repülőgép-hordozó vezetésével csatlakozni készül az amerikai-dél-koreai közös gyakorlatokhoz.

Phenjan szerint a hajóraj odavezénylése a Koreai-félszigethez része az Egyesült Államok azon „vakmerő tervének”, hogy megtámadja az országot.

„Ha csak egy szemernyit megsértik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) szuverenitását vagy méltóságát, akkor annak hadserege halálpontos, kíméletlen csapásokat indít a szárazföldről, a levegőből, a tengerről és a tenger alól. Csak március 11-én számtalan harci gép szállt fel ellenséges hordozókról, és repült el a KNDK területi vizei és légtere mellett, gyakorolta bombák ledobását, valamint az észak-koreai hadsereg szárazföldi létesítményei elleni meglepetésszerű támadásokat” – olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében.

Az amerikai haditengerészet szóvivője azt mondta: a Carl Vinson rendszeresen részt vesz a térségben megtartott, előre bejelentett gyakorlatokon.

Forrás: MTI/Kyodo/Yonhap/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »