A bolgár-török viszony sem felhőtlen

Meg szeretné őrizni a szomszédjával való partneri viszonyt Bulgária, amely egy héttel korábban még azzal vádolta meg Ankarát, hogy beavatkozott a március 26-i előrehozott parlamenti választás kampányába.

„Nem szabad megengednünk, hogy a politikusoknak a választások előtt tett nyilatkozatai veszélyeztessék a két ország között elért eredményeket. Jó partneri viszonyt ápolunk egymással, amit fejleszteni kell” – jelentette ki Radi Najdenov ügyvezető külügyminiszter hétfőn a Sztandart című bolgár napilapnak.

Március 7-én Szófia a külügyminisztériumba kérette Süleyman Gökce török nagykövetet, hogy kifejezze kifogását, amiért a diplomata megjelent az Ankara által támogatott új török kisebbségi párt, a DOSzT (Demokraták a Felelősségért, a Szolidaritásért és a Toleranciáért) választási klipjében.

A bolgár kormány egyben kifogásolta Mehmet Müezzinoglu török szociális ügyi miniszter szavait is, aki felszólította a török kisebbséghez tartozó bolgár választókat, hogy szavazzanak erre a pártra.

Szófia bírálta, hogy közvetlenül beleavatkoznak a bolgár belügyekbe. A bulgáriai muzulmán kisebbség – közöttük a törökök – a szavazásra jogosultak mintegy 13 százalékát teszik ki. Mintegy 60 ezer, bolgár állampolgársággal rendelkező török szavaz Törökországban.

A DOSzT a legnagyobb bulgáriai török pártból, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSz) nevű formációból vált ki 2015-ben, most első ízben indul a parlamenti választásokon.

A 24 Csasza című bulvárlap hétfői írása szerint a bolgár-török kapcsolatok a mélyponton vannak Törökországnak a DOSzT érdekében kifejtett „nyílt, brutális és példa nélkül álló nyomásgyakorlása” miatt. Najdenov ugyanakkor azt kérte, hogy „ne vonjanak le átfogó következtetéseket” egy, a választási kampány során történt incidensből.

Míg több európai uniós tagállam és Törökország között romlott a viszony, amiért megtiltották, hogy török vezetők az országukban kampányoljanak az alkotmánymódosításról tartandó április 16-i népszavazás mellett, Szófia a 2016 márciusában az EU és Ankara között megkötött bevándorlási egyezmény jövője miatt aggódik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A 270 kilométernyi, Törökországgal közös határral rendelkező Bulgária – akárcsak Görögország -, súlyos csapásként élné meg, ha Ankara felmondaná ezt a megállapodást. Ömer Celik török európai ügyi miniszter – a bolgár külügyminiszter nyilatkozata után – hétfőn ismét felvetette ezt a lehetőséget.

Bulgáriában 2016-ban mintegy 19 ezer bevándorlót és menekültet regisztráltak, többségük az országban rekedt a Nyugat-Európába vezető balkáni útvonal lezárása miatt.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »