A NATO ellenzi az önálló koszovói hadsereg létrehozását

Aggodalomra ad okot a koszovói hatóságok javaslata, amely szerint az alkotmány megváltoztatása nélkül fegyveres erővé alakítanák a Koszovói Biztonsági Erőket (KSF) – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nyilatkozatában szerdán.

Elmondta, Hashim Thaci koszovói elnökkel és Isa Mustafa koszovói miniszterelnökkel folytatott beszélgetésén komoly aggodalmának adott hangot a koszovói biztonsági erők hatáskörének növelését célzó javaslat miatt és egyértelművé tette, hogy egy NATO-szövetséges állam ilyen jellegű egyoldalú lépései haszontalanok és arra szólította fel a koszovói vezetést, hogy maradjon szoros kapcsolatban Belgráddal. A főtitkár arról tájékoztatott, hogy az észak-atlanti szövetség tavaly jelentős támogatást nyújtott a többnemzetiségű, hivatásos Koszovói Biztonsági Erők fejlesztéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Reménytelen Szerbia és Koszovó megbékélése

Izzik a hangulat Szerbia és Koszovó között

A koszovói biztonsági erők hatáskörének növelését kedden javasolta Hashim Thaci koszovói elnök, a törvénymódosítási kezdeményezés nyomán a biztonsági erők hatásköre egy hadseregével vetekedne. A javaslat szerint a biztonsági erők feladatai között a jövőben Koszovó függetlenségének és területi egységének a megóvása is szerepelne.

A koszovói biztonsági erők hadsereggé alakításához alkotmánymódosításra lenne szükség, ezt azonban a kisebbségi szerb politikusok ellenzik, akiknek támogatása nélkül viszont nincs meg az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többség a parlamentben.

A koszovói biztonsági erőket könnyű fegyverzettel rendelkező egyenruhás tagok képezik, feladatuk pedig a civil lakosság védelme, a válsághelyzetek kezelése, valamint természeti csapások vagy más vészhelyzet esetén történő fellépés és segítség. A testületnek több mint kétezer aktív tagja van, és körülbelül kétszázan valamely kisebbség tagjai. A hadsereg felállításától a koszovói politikusok azt várják, hogy elősegíti az ország NATO-csatlakozását.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el. A függetlenség egyoldalú kikiáltása óta Koszovónak hivatalosan nincs önálló hadserege, az országban NATO-vezetésű békefenntartó katonai erő (KFOR) állomásozik.

Forrás: MTI

Friss hírek