Fillon azért sem futamodik meg

Ötven nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Francois Fillon konzervatív jelölt vasárnap este megismételte, hogy „jelenleg senki nem akadályozhatja meg az elnökjelöltségét”, s nem kíván engedni azon párttársainak, akik a visszalépésre próbálják meg rábírni.

„A jelöltségemet a jobboldal és a centrum szavazóinak többsége még mindig támogatja, ebben hiszek, ezt akartam bebizonyítani ma délután” – mondta a France2 közszolgálati televízió híradójának vendégeként a konzervatív elnökjelölt a támogatására Párizsban rendezett nagygyűlést követően, amelyen a szervezők szerint 200 ezren, a rendőrség szerint 35-40 ezren vettek részt.

A családtagjai fiktív parlamenti alkalmazásával megvádolt és emiatt a felmérésekben a harmadik helyre visszacsúszott Fillont jelölő legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak politikai vezetése hétfő este rendkívüli ülést tart a „kialakult helyzet értékelésére”, azaz annak megvitatására, hogy visszaléptetik-e a jelöltjüket.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy visszalép-e önként az elnökjelöltségtől, Fillon azt mondta: „A válaszom nem”. Miután az újságíró azt kérdezte: „Soha?”, az elnökjelölt azt válaszolta: „A válasz nem. És főleg nem látom az okot, amiért meg kellene tennem”.

„Úgy vélem, hogy a jelöltség visszavonása politikai zsákutcába vinné a politikai családomat, a jobboldalt és a centrumot” – hangsúlyozta Fillon. „Senki nem kötelezhet arra, hogy visszavonjam a jelöltségemet. Ez nem jelenti azt, hogy ne vitáznék, hogy nem állok készen a párbeszédre, de ez a döntésem. Ezt a döntést a mai nagygyűlés megerősítette, amelyről mindenki azt gondolta előzetesen, hogy kudarc lesz, és amely siker volt” – tette hozzá.

„Nem vagyok autista, érzékelem a nehézségeket. Nem megyek a falnak, de egy dolgot meg kell állapítani, és az pedig az, hogy nincs alternatíva” – mondta Fillon.

A novemberi jobboldali előválasztáson második helyen végzett Alain Juppé esetleges jelöltségét illetően Fillon elmondta: „bármilyen improvizált jelöltség 50 nappal az elnökválasztás előtt egy olyan programmal, amely nem olyan radikális alapú program, mint amilyet én javasolok, amelynek köszönhetően megnyertem az előválasztást, azt gondolom, hogy minden ilyen jelöltés kudarchoz fog vezetni”.

Alig néhány perccel az interjút követően Alain Juppé a Twitteren bejelentette, hogy hétfő délelőtt fél 11 órakor sajtótájékoztatót tart a dél-franciaországi Bordeaux-ban, amelynek polgármestere. Juppé szombaton és vasárnap többször is egyeztetett a válsághelyzet megoldásáról Nicolas Sarkozy volt államfővel.

A kora esti órákban Christian Estrosi, Valérie Pécresse és Xavier Bertrand, Francois Fillon egykori kormányának (2007-2012) volt miniszterei találkozót kértek hétfőre Fillontól, hogy meggyőzzék arról, hogy méltósággal távozzon az elnökjelölti posztról.

A Köztársaságiak meg nem nevezett forrásai szerint miközben Fillon a jelöltsége megtartásáért küzd, a pártvezetés célja megpróbálni úgy lecserélni a jelöltet, hogy az ne okozzon még nagyobb válságot a párton belül, és Fillon emelt fővel távozhasson.

A Libération című baloldali napilap számlálóján a Fillonnal szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma vasárnap estére elérte a 306-ot.

A jobboldali politikusok azóta hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók, akik közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával vizsgálódnak. Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg: amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől. Ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván.

A legutóbbi felmérések szerint az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy – jelöltcsere esetén – a jobboldal novemberi előválasztásán második helyen végzett Alain Juppé megnyerné az első fordulót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »