Trump kiosztotta a sajtót és hadat üzent a bürokráciának

A Fehér Ház arra kérte az FBI-t, hogy nyilvánosan cáfoljon minden sajtóhírt, amely az Oroszországgal történt kapcsolatfelvételt taglalja, de ezt az FBI visszautasította. Az erről szóló értesülés ugyanakkor kiszivárgott, amely miatt élesen bírálta Donald Trump elnök a szervezetet, és közben egy újabb elképesztő „kérést” fogalmazott meg az amerikai sajtó felé: szerinte nem kéne névtelen forrásokkal dolgozni, mert ez táplálja az alaptalan információkat. Ezután ki is tiltottak számos sajtóterméket a Fehér Ház mai eseményéről, így például a New York Times-t, a CNN-t. Trump egyébként egy pénteki konferencia beszédében az amerikai történelem egyik legnagyobb haderőfejlesztésére tett ígéretet, aztán aláírt egy elnöki rendeletet az országos bürokráciacsökkentésről.

Az elnök még a konferencián elmondott beszéde előtt Twitter-bejegyzésben bírálta a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), mert szerinte nem tudja megakadályozni a kiszivárogtatásokat. Ezzel Trump a CNN csütörtök éjjeli riportjára utalt, amelyben a hírtelevízió meg nem nevezett forrásokra utalva azt állította, hogy a Fehér Ház arra kérte az FBI-t, hogy nyilvánosan cáfoljon minden sajtóhírt, amely az Oroszországgal történt kapcsolatfelvételt taglalja. Az FBI állítólag visszautasította a kérést.

Megint kiosztotta a sajtót

Beszéde elején Trump elnök leszögezte:  hitvallása változatlanul az, hogy Amerikát naggyá tegye. Ezt követően ismét a sajtót bírálta. Hangsúlyozta, hogy a sajtónak „nincsenek forrásai, csak kitalálják ezeket”, bár hozzátette: nem sajtóellenes és nem zavarja őt, ha a média – mint fogalmazott – rosszat  mond róla.

Kitért arra, hogy szerinte a sajtónak nem szabad meg nem nevezett forrásokra támaszkodnia. Hozzátette: az ABC, az NBC és a CBS televíziók felmérései pontatlanok, „hamis narratívát kreálnak”. Leszögezte, hogy „a hamis hírek nem az igazat mondják, nem az embereket képviselik, valamit majd teszünk ez ellen”.

Trump kifejtette, hogy az elnökválasztáson aratott győzelme „az amerikai zászló melletti kiállás” győzelme volt. Hozzátette: „nincsen globális pénz, nincsen globális zászló, ő sem a glóbuszt képviseli, hanem Amerikát”. A konferencia közönsége felállva tapsolta meg mondatait.

„Amerika mindenek előtt”

Miközben leszögezte, hogy „zűrzavart örökölt”, megismételte, hogy választási ígéreteit be fogja tartani. „Gyors és erőteljes” cselekvést ígért a határok védelmében, megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határra ígért fal építését hamarosan, még az eredetileg tervezett időpont előtt megkezdik.

Megismételte, hogy az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt visszavonják és újat terjesztenek elő.

A középosztályt megerősítendő, adócsökkentést helyezett kilátásba. Történelmi programnak minősítette, hogy a szerinte a gazdaságot és munkahelyeket gúzsba kötő szabályozásokat kormányzata lazítja, s hangsúlyozta: „eljött az ideje, hogy az amerikaiak a segélyek helyett munkába álljanak”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Óriási haderőfejlesztés indul

Bejelentette, hogy az amerikai katonai erő újjáépítéséhez a Fehér Ház nagyszabású költségvetést kér, mint fogalmazott „ez lesz az amerikai történelem egyik legnagyobb” haderő-megújítása. Közölte, hogy a Pentagon (védelmi minisztérium) nemsokára előterjeszti az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzését célzó tervezetet.

A terror elleni harcot különösen fontosnak mondta, s ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet: „nézzék meg, mi történik Európában, Németországban, Franciaországban!… Párizs nem Párizs többé”.

Az elnök hangsúlyozta: „a nemzetbiztonság a határok biztonságánál kezdődik. A terroristák nem tudnak csapást mérni Amerikára, ha nem tudnak belépni az országba”.

Végül  Donald Trump leszögezte, hogy a Republikánus Párt – amelyet erősnek nevezett – „az amerikai dolgozó emberek pártja lesz”. Az elnök beszédét a CPAC konferencia közönsége többször is tapssal szakította meg, s az első kommentárok szerint a konzervatív mozgalom immár Donald Trump mozgalma.

  • Mi a CPAC?
A CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) évente megrendezett országos konzervatív összejövetel, amelyet 1964-ben, a republikánusok elnökjelöltjének, Barry Goldwater szenátornak a földcsuszamlásszerű veresége után hívtak életre. Az első szervezett CPAC-ot 1974-ben rendezték meg, s akkor a vezérszónok a kaliforniai kormányzó, Ronald Reagan volt. Azóta a konferencia a jobboldal nagyszabású rendezvénye, az amerikai politikai és közélet egyik meghatározó eseménye.

Az idei konferencia csütörtökön kezdődött, mások mellett Steve Bannon, elnöki főtanácsadó, Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke, és Mike Pence alelnök mondott beszédet.

Újabb elnöki rendelet, ezúttal a bürokráciacsökkentésről

A bürokrácia leépítését célzó elnöki rendeletet írt alá pénteken Donald Trump amerikai elnök. A rendelet lényegében a szövetségi szabályozók számának csökkentését és ezen keresztül a fölösleges bürokrácia leépítését célozza.

Az elnök nagy amerikai vállalatok – köztük például a Johnson&Johnson – vezetőinek jelenlétében írta alá a rendeletet a Fehér Ház Ovális Irodájában. A rendelet értelmében valamennyi szövetségi hivatalnak és ügynökségnek fel kell állítania a gazdasági szabályzók reformjával foglalkozó munkacsoportot, amely felülvizsgálja az eddigi rendszert és a szükségtelen és a gazdaságot gúzsba kötő szabályzókat megszünteti.

„Minden szabályzót alá kell vetni egy egyszerű tesztnek, s ez a teszt lényegében egy kérdés: az adott szabályozó javítja és biztonságosabbá teszi-e az amerikai dolgozók vagy fogyasztók életét, vagy nem?” – fogalmazott a rendelet aláírásakor Trump.

Az elnök leszögezte: „befejezzük azt, hogy azért büntetünk vállalatokat, mert az Egyesült Államokban dolgoznak”. Majd az aláírt rendeletet  magasba tartva hozzátette: „nagyon büszke vagyok erre, ez sok munkahelyet jelent majd”.

Trump már korábban a szabályozók számának csökkentését sürgette, felszólítva a szövetségi hivatalokat: minden új szabályozó elfogadása fejében két korábbit helyezzenek hatályon kívül.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »