Kezd nyílttá válni a passporting-jogok elvesztésének negatív hatása

A Morgan Stanley kezdetben 300 dolgozóját telepíti át más országokba Londonból, miután Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – közölték a helyzetet jól ismerő források.

Rájuk hivatkozva a Bloomberg üzleti hírszolgáltató arról számolt be csütörtökön, hogy az amerikai globális befektetési bankcsoport Frankfurtba vagy Dublinba irányítja át dolgozóinak egy részét első lépésben Londonból.

Colm Kelleher, a Morgan Stanley elnöke még tavaly azt mondta, hogy a ház egyes üzleti tevékenységeit át kell majd telepíteni Londonból a kontinensre, ha nem születik megállapodás a passporting jogokról – azaz az EU kontinentális piacaira, főleg az euróövezeti piacokra bejárást biztosító szolgáltatási engedélyekről  – a Brexit-tárgyalásokon.

Az EU egészére vonatkozó passporting elvesztése más pénzügyi intézményeket is az Európai Unióba való áthelyezésére kényszerítheti. Egyes bankok, így a JPMorgan és az HSBC már utaltak arra, hogy a Brexit miatt több ezer állás szüntethetnek meg a szigetországban és tehetnek át az EU-ba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A passporting jogok megtartása vagy elvesztése kulcsfontosságú a brit gazdaság jövője szempontjából, így a Brexit tárgyalásokon várhatóan kritikus lesz ez a kérdéskör – ezen múlhat hogy Nagy-Britannia szépen vagy haraggal válik majd el az uniótól.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »