A fehéroroszok újra tüntettek a parazita törvény ellen

Vasárnap ismét több fehérorosz városban tüntettek több ezren a „parazita törvénynek” csúfolt jogszabály ellen, mely félhavi átlagbérnek megfelelő illeték megfizetésére kötelezi évente azokat, akik egy évben 183 napnál kevesebbet dolgoznak legális munkahelyen.

A törvény adókompenzáció címén 250 dollárnak, vagyis több mint félhavi átlagbérnek megfelelő illeték megfizetésére kötelezi évente azokat, akik egy évben 183 napnál kevesebbet dolgoznak legális munkahelyen. A „naplopók” vagy „társadalmi élősködők” ellen két éve hozott törvény főként a munkanélküliek felháborodását váltotta ki.

A regisztrált munkanélküliek mentesülnek az adófizetés kötelezettsége alól, de a nem regisztrált munkanélkülieknek, szabadúszóknak, eltartott házastársaknak és a külföldön dolgozóknak be kell fizetniük a vitatott adót. A legutóbbi adóellenőrzés adatai szerint 470 ezer embernek kellene a szóban forgó adót megfizetnie február 20-ig, de ezt csak kevesebb mint tíz százalékuk teljesítette, ami csak mintegy 6 millió dollárnyi plusz bevételt jelent az államnak.

A fővároson, Minszken kívül tiltakozó felvonulások voltak Gomelben és más városokban is. Előzőleg pénteken volt hasonló tüntetés, akkor „Az elnök a fő naplopó” feliratú transzparensekkel tüntettek Minszk főterén.

Az olajár esése és az Oroszországban bekövetkezett gazdasági nehézségek nyomán 2015 óta recesszióban van a fehérorosz gazdaság.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »