Fillon már vádemelés esetén sem akar visszalépni

A tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon nem lép vissza a jelöltségtől, még akkor sem, ha a családja állítólagos fiktív állásait vizsgáló ügyészség eljárást indít ellene.

„Minél inkább közeledik az elnökválasztás dátuma, annál botrányosabb lenne a jobboldalt és a centrumot megfosztani a jelöltjétől” – mondta Francois Fillon a Le Figaro című konzervatív napilap szombati számában megjelenő interjúban.

„Mostantól csak a választói akaratnak vetem alá magam. A döntésem egyértelmű: jelölt vagyok és a győzelemig folytatom” – tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz, ha megindul ellene az eljárás.

Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene. A vádhatóság csütörtökön azt közölte, hogy a nyomozás eredményét megkapta, s azok alapján „nem lehetséges ejteni a vádakat”, s elrendelte a vizsgálat kiegészítését, amely arra keresi a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utódja mellett.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az igazságszolgáltatásnak mostantól két lehetősége van: a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldi vagy pedig annak politikai kockázatai miatt inkább egy független vizsgálóbírót kér fel arra, hogy a gyanú alapján döntsön a vádemelésről. Az eljárás megindításának időpontjáról azonban kizárólag az ügyészség dönthet, s az is elképzelhető, hogy azt elhalasztja az elnökválasztás utánra.

Francois Fillon elismerte, hogy az április 23-i első fordulóig „nehéz lesz” a kampányt folytatnia. A jelöltet a kampánykörútján mindenhol edénycsörömpöléssel és füttykoncerttel fogadják és a visszalépését követelik.

„Napok óta a vádemelésemről beszélnek, vagy hogy eljárás indul, és ez aggasztja a képviselők egy részét. Látjuk, hogy nem történik semmi, tehát folytatom a kampányt. A körülmények nehezek, azt elismerem” – mondta Fillon.

Két friss felmérés is azt jelezte péntek délután, hogy a botrány miatt két hét alatt a favorit helyről a harmadik helyre csúszott Francois Fillon mostanra felzárkózott a centrista Emmanuel Macron mellé a második helyre az első fordulóban, s így ismét esélye lehet bejutni a május 7-i második fordulóba.

Ugyanakkor a baloldalon is megindult a mozgolódás, az önállóan a végső győzelemre esélytelennek tartott Benoit Hamon és Jean-Luc Mélenchon tárgyalásokba kezdett az összefogásról, így még mindig sokesélyes a francia elnökválasztás végkimenetele.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »