Kényszerből privatizálják a görög kikötőt

A thesszaloniki kikötő többségi, 67 százalékos tulajdonrészének  megszerzésére március 24-ig lehet kötelező árajánlatot tenni – közölte a görög  privatizációs ügynökség név nélkül nyilatkozó két illetékese kedden.

A nemzetközi hitelezők 2015-ben – a 2010 óta immár harmadik mentőprogram keretében – 86 milliárd euró hitelt hagytak jóvá a csőd fenyegette Görögország számára. A támogatás folyósításának egyik feltétele egy nagyszabású privatizációs terv végrehajtása volt, Athén azonban belpolitikai események és számos más ok miatt a tervezettől jóval elmaradt, a privatizációs bevétel csupán 4 milliárd eurót tett ki eddig a várt 50 milliárd euró helyett.

A lehetséges vevők között van a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég tulajdonában álló APM Terminals, a fülöp-szigeteki székhellyel rendelkező International Container Terminal Services (ICTS) kikötő-üzemeltető, a dubai székhelyű P&O Steam Navigation Company (DP World), valamint a japán Mitsui & Co.

A privatizációs kiírás egyik feltétele, hogy a vevőnek 180 millió eurót kell fordítania a kikötő fejlesztésére 2021-ig.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »