Halasztással indult a román PSD pártvezető második korrupciós pere

Halasztással kezdődött a román legfelső bíróságon Liviu Dragnea második korrupciós pere kedden; a szociáldemokrata (PSD) pártvezetőt, képviselőházi elnököt azzal vádolják, hogy 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra bujtogatta munkatársait.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az önkormányzat Dragnea utasítására fizetett bért két olyan alkalmazottnak, akik valójában a PSD megyei szervezetének dolgoztak. A vádhatóság szerint a politikus felbujtására a megyei tanácshoz tartozó gyermekvédelmi felügyelőségen – amelynek a bérlistáján a két pártalkalmazott szerepelt – munkaköri leírást, jelenléti ívet, és teljesítési beszámolókat is hamisítottak a két, fiktíven alkalmazott munkatárs számára.

Dragneát tavaly jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélték választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés miatt, így ha most ismét bűnösnek találják, korábbi felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

Románia legbefolyásosabb pártpolitikusa a bíróságon várakozó újságíróknak azt mondta: semmilyen közkegyelem nem segít rajta, mert Románia a besúgók és lehallgatások hazája. Kifejtette: mostani ügyét is két hazug vallomásra alapozzák, amelyeket feltételezése szerint vádalkuval csikart ki a DNA más ügyekben megszorongatott tanúktól.

Dragnea korábbi nyilatkozataiban is tagadta, hogy a szociálliberális kormány rajta akarna segíteni közkegyelmi kezdeményezésével és a hivatali visszaélés meghatározásának tervezett módosításával. A pártelnök azt érzékeltette, hogy nem hisz a romániai igazságszolgáltatás függetlenségében, és úgy véli, ellene politikai megrendelésre fércelt össze bűnvádi eljárásokat a DNA. „Engem nem érdekelnek ezek a tervezetek. Bármi is kerülne azokba a rendeletekbe, – ha akarnak – nekem úgyis futószalagon tudnak bűnvádi eljárásokat gyártani” – jelentette ki a PSD elnöke.

Dragnea újabb ügyében júliusban emelt vádat a DNA, azóta a per előzetes szakasza zajlott le, amikor a bűnvádi eljárás szabályosságát és a vádirat törvényességét ellenőrizték formai szempontból. Kedden, az érdemi tárgyalás első napján, az ügy tíz vádlottja közül többen is halasztást kértek arra hivatkozva, hogy eddig nem volt lehetőségük ügyvédet szerződtetni. A per február közepén folytatódik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »