Fillon botránya miatt már a második helyre jött fel Macron

Visszaesett a tavaszi francia elnökválasztás eddig nagy esélyesének tartott Francois Fillon volt kormányfő, konzervatív elnökjelölt népszerűségi mutatójafelesége állítólagos fiktív parlamenti állása ügyében indított ügyészi vizsgálat óta – derül ki az Odoxa közvélemény-kutatóintézet által készült felmérésből, amelyet a France Info francia hírrádió rendelt meg.

A január 26-án 1012 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 61 százaléka rossz véleménnyel van Fillonról, s 38 százalékuk vélekedik pozitívan a jobboldali elnökjelöltről.

A volt kormányfő népszerűségi mutatója így 16 százalékot esett vissza a jobboldali előválasztás első fordulója előtt, novemberben készített felmérés óta, amikor is a franciák többsége (54 százalék) még jó véleménnyel volt róla.

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utódja asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A gyalázatosnak és rágalomnak minősített vádakat Francois Fillon csütörtökön cáfolta, elmondta, hogy felesége 1981 óta törvényesen és átláthatóan dolgozott mellette asszisztensként, és ezt bizonyítani tudja az ügyészségen. A francia sajtó által megkérdezett jobboldali politikusok többsége ugyanakkor nem tud arról, hogy Penelope Fillon részt vett volna a férje munkájában.

Elemzők szerint annak nincs sok esélye, hogy Fillon ellen eljárás indul, s ezért a jelölt visszalépne, hiszen jogilag nehéz bebizonyítani azt, amit a lap állít – a felmérés viszont arra utal, hogy a közvélemény már ítélkezett.

Az ügy azért is kínos Fillon számára, mert a volt kormányfő a jobboldali előválasztáson a korrupciós ügyekben érintett Nicolas Sarkozy volt államfővel és egy törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt elítélt Alain Juppé volt miniszterelnökkel szemben a becsületes és tisztességes politikusi múltjára felépített kampánnyal győzött.

A francia jobboldali előválasztás második helyén végzett Alain Juppé pénteken kizárta, hogy elindul a tavaszi elnökválasztáson, amennyiben Francois Fillon visszalépésre kényszerül.

A Le Monde című napilap értesülése szerint a jobboldal vezető politikusai arra számítanak, hogy az elnökjelöltek esélyeit mérő következő felmérésben Fillon már csak a harmadik helyen fog állni Marine Le Pen és a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere mögött.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »