Alig emelt a török jegybank, stagnál a líra

Keddi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal 9,25 százalékra emelte az egynapos jegybanki hitelkamatát a török jegybank, hogy kísérletet tegyen a török líra gyengülésének megállítására.

Az egynapos hitelkamat emelése megfelelt az elemzői várakozásoknak, a Reuters által megkérdezett 18 elemző közül csupán egy vélte úgy, hogy nem lesz kamatemelés. A török jegybank ugyanakkor nem változtatott és 8 százalékon tartotta az irányadó egyhetes repokamatlábát, annak ellenére, hogy az elemzőknek közel fele 50 bázispontos emelésre számított. A török jegybanki betétkamat szintén nem változott, és 7,25 százalékon maradt.

  • Korábban írtuk:

William Jackson, a Capital Economics londoni elemzője szerint a jegybank nem teljesen győzte meg a piacokat, ezért további kamatemelésre számít a következő hónapokban.

Keddi közleményében a török jegybank közölte, hogy figyelemmel kíséri az inflációs várakozásokat és az inflációt befolyásoló hatásokat, és további monetáris szigorítást ígért, ha az szükségessé válik.

A piaci befektetőket még nem tudta megnyugtatni a jegybank, a török líra árfolyama gyengült a dollárral szemben a kamatdöntés után. A jegybank ülése előtt egy dollárért 3,73 lírát kellett adni, de közvetlenül az ülés után 3,82 líráig erősödött a dollár árfolyama. Január elején csak 3,54 líra volt a dollár árfolyama, míg 2016 januárjában csak 2,92 líra.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

romania

Leváltanák a román miniszterelnök-helyettest

Daniel Constantin román miniszterelnök-helyettes leváltására tesz javaslatot az államfőnek Sorin Grindeanu szociáldemokrata román miniszterelnök, miután a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE megvonta politikai támogatását a párt társelnöki tisztségét betöltő Constantintől.

Read More »
Fotó: Reuters

Le Pen: Az EU el fog pusztulni

Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldal elnökjelöltje egy vasárnapi kampányrendezvényen azt mondta, hogy az Európai Unió előbb-utóbb el fog tűnni. Ezen kívül megígérte, hogy amennyiben megválasztják, megvédi Franciaországot a globalizációtól.

Read More »