Kelet-Moszul nemsokára felszabadul, jöhet a nyugati rész visszaszerzése

Az Iszlám Állam heves ellenállásába ütköztek hétfőn Moszulban iraki különleges egységek a várost kettészelő Tigris folyó közelében fekvő keleti negyedekben, ahol a terrorszervezet legalább három, robbanószerrel megrakott gépkocsival hajtott végre öngyilkos támadást.

Az összecsapások és a merényletek Andalusz és Surta városrészekben történtek. Egyelőre nem tudni, hányan vesztették életüket. Az Iszlám Állam internetes közleményében megerősítette, hogy „mártír műveletet” hajtott végre a térségben. A terrorellenes iraki elitegységek szerint a dzsihadisták kemény ellencsapásával szembesültek a város visszafoglalására irányuló hadműveleteik során.

Andalusz és Surta közel helyezkednek el a Tigris keleti partjához és Moszul legészakibb hídjához, amelytől mindössze némi fás terület választja el őket. A kormányerőknek eddig sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a város öt hídja közül háromnak a keleti hídfőjét. Az iraki hadsereg bizakodónak mutatkozott abban a tekintetben, hogy hamarosan a teljes keleti városrészt sikerül elfoglalniuk. Csak ezután kezdődhet meg ugyanis a város nyugati felének felszabadítása, amely egyelőre teljesen az iszlamisták kezén van.

A Reuters hírügynökség egyik, a helyszínen tartózkodó tudósítója szerint az iraki különleges alakulatok mesterlövészei a keleti partról lövéseket adtak le az Iszlám Állam folyón túli állásaira.

Az iraki erők a nap folyamán visszafoglalták Nabi Júniszt, ahol Jónás próféta sírja, az ország egyik legfontosabb szentélye volt található, amelyet 2014-ben leromboltak a dzsihadisták – közölte az iraki terrorellenes erők szóvivője.

A szélsőséges iszlamisták 2014 júliusában robbantották fel a mecsetet, amely a hagyományok szerint az iszlám vallásban is fontos személynek számító Jónás próféta végső nyughelye felett épült. A mecset az IÁ 2014. júniusi fellépéséig fontos zarándokhelynek számított.

A bagdadi vezetés tavaly októberben indította meg a hadműveletet az egykor az ország második legnépesebb településének számító város felszabadítására. Az ENSZ szerint további 32 ezer moszuli lakos menekült el a harcok elől az elmúlt két hét alatt, és ezzel már 161 ezerre nőtt az offenzíva miatt fedél nélkülivé váltak száma.

A Reutersnak telefonon sikerült elérnie egy nyugat-moszuli lakost, aki azt állította, hogy a dzsihadisták fegyveresei akadályozzák a város nyugati partján élő lakosokat abban, hogy a folyón átkelve a keleti negyedekbe szökjenek. Egy másik lakos arról számolt be, hogy a terrorszervezet több vezetője és fegyverese is a szíriai határ közelében lévő Tel-Áfár felé hagyta el az ostromlott várost.

  • Még több cikkünk a Veszélyzónából:

Abdel-Gáni al-Aszadi tábornok, a terrorellenes erők tábornoka szerint hétfőn Moszul keleti részének „mintegy 90 százaléka” volt a kormányerők kezén. Magas rangú katonai vezetők szerint mindössze néhány napra lesz szükség, hogy kiűzzék az utolsó dzsihadistákat is a Tigris keleti partjáról.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »