Terrortámadás Isztambulban, folyik a hajsza a merénylő után

Isztambulban legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy neves szórakozóhely ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban – közölte vasárnap Süleyman Soylu török belügyminiszter. Egyelőre nem világos, kik állnak a merénylet hátterében, a rendőrség hajszát indított a városban a tettes kézre kerítése érdekében.

Huszonegy halálos áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük legalább 15 külföldi van: szaúdi, jordániai, tunéziai, marokkói, libanoni, líbiai, izraeli, indiai állampolgárok, illetve egy belga-török kettős állampolgár. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje a terrorcselekménynek.

A támadás célpontja egy híres mulató, az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klub volt. A merénylő éjfél után, negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben – jelentette az NTV televíziós csatorna. Egy szemtanú elmondta, hogy a lövöldözés 10-15 percig tartott, és az elkövető körülbelül 50-60 lövést adott le. A kezdeti hírek szerint a támadó télapójelmezt viselt, de a török kormányfő később cáfolta ezt a hírt.

Egy sebesült nőt szállítanak kórházba a mentősök a támadás éjszakáján. Fotó: Reuters

Egy sebesült nőt szállítanak kórházba a mentősök a támadás éjszakáján. Fotó: Reuters

Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó „messzehordó” fegyvert használt, amellyel „brutálisan és vadul” tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott. Összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A sebesültek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára.

Nem világos, ki volt/kik voltak az elkövető(k)

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Eddig senki sem vállalta magára a vérengzést, az elkövetők kiléte és sorsa ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. Binali Yildirim török kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta: elképzelhető, hogy a támadó a helyszínen hagyta a fegyverét, és a kialakult zűrzavart kihasználva el tudott menekülni.

A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta, és hajsza indult a városban a tettes kézre kerítése érdekében.

  • Fokozott rendőri jelenlét
Isztambulban szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket. A szórakozóhely vezetője közleményében leszögezte: nem gondolja, hogy nem voltak megfelelőek a biztonsági óvintézkedések, a rendőrség már két héttel szilveszter előtt fokozta jelenlétét Ortaköy negyedben.
Isztambulban szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el. Fotó: Reuters

Isztambulban szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el. Fotó: Reuters

Erdogan a végsőkig küzd a terroristák ellen

Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának – hangsúlyozta a török elnök a merénylet után. Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: „nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni”.

„A hasonló támadások célja, hogy a polgári személyek elleni gyűlöletes támadásokkal destabilizálják és káoszba döntsék az országot, demoralizálják népünket. A nemzetnek meg kell őriznie a hidegvérét, szorosabban össze kell fognunk, és soha nem adhatunk teret az efféle piszkos játszmáknak” – fogalmazott az elnök.

Számos külföldi vezető kifejezte részvétét

Együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak és mielőbbi gyógyulást kívánt az isztambuli terrorcselekmény sérültjeinek Orbán Viktor miniszterelnök. „Magyarországon nagyra értékeljük, hogy Törökország és a török emberek aktív szerepet vállalnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett” – fogalmazott Orbán Viktor.

Részvétét fejezte ki a merénylet miatt Barack Obama amerikai elnök, és felszólította munkatársait, nyújtsanak segítséget a török hatóságoknak – közölte a Fehér Ház. Az Egyesült Államok isztambuli főkonzulja vasárnap arra figyelmeztette a városban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy ha tehetik, maradjanak biztonságos helyen, és ne járkáljanak a városban.

Vlagyimir Putyin orosz államfő is részvétét nyilvánította Erdogannak. „Nehéz elképzelni annál cinikusabb bűncselekményt, mint békés emberek meggyilkolása az újévi ünnepen. A terroristáktól azonban teljesen idegenek az emberi erkölcs fogalmai. Közös feladatunk, hogy határozottan visszaverjük a terrorista agressziót” – hangsúlyozta az orosz elnök a Kreml sajtószolgálata által ismertetett részvéttáviratában.

Francois Hollande francia elnök szolidaritását fejezte ki a török néppel a támadás után és hangsúlyozta, hogy feltétlenül folytatni kell a terrorizmus elleni közös fellépést.

Törökország legnépesebb városában 2016-ban számos merényletet követtek el, a legutóbbit december 10-én, amikor kurd fegyveresek két pokolgépet robbantottak fel egy labdarúgó-stadion előtt. Akkor 44 ember halt meg és több mint 150-en sebesültek meg. Más véres támadások elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »