Új korszak jöhet az orosz-amerikai kapcsolatokban, de az atomfenyegetés velünk marad

Az orosz-amerikai kapcsolatok „minőségileg új szintre” emelése mellett foglalt állást Vlagyimir Putyin orosz államfő Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek írt levelében, amelynek nem hivatalos fordítását pénteken hozta nyilvánosságra Trump hatalomátvételt előkészítő csapata.

„Remélem, hogy konstruktív és gyakorlatias módon cselekedve képesek leszünk igazi lépéseket tenni azért, hogy különböző területeken helyreállítsuk a kétoldalú együttműködés kereteit, valamint nemzetközi együttműködésünket minőségileg új szintre emeljük” – írta Putyin a december 15-én keltezett levélben.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok és Oroszország viszonya fontos tényező marad abban, hogy szavatolják a stabilitást és a biztonságot a modern világban.

  • Egy új korszak kezdete?
Az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálódása felé mutat mind az orosz elnök levele, mind az a tény, hogy Trump Rex Tillersont jelölte külügyminiszternek, aki egy jól ismert és egyben kedvelt szereplője az orosz energiaiparnak.

A Kreml máris üdvözölte Tillerson jelölését az amerikai külügyi tárca élére, Dmitrij Peszkov szóvivő beszámolt róla, hogy Putyin munkatalálkozókon már több alkalommal is fogadta Tillersont, sőt, az orosz elnök 2013-ban személyesen tüntette ki Barátságrenddel az amerikait “az energiaszektorban zajló együttműködés megerősödéséhez nyújtott jelentős hozzájárulásáért”.

További részletek

Donald Trump a válaszát tartalmazó közleményében reményét fejezte ki, hogy mindkét ország beváltja majd e reményeket és „nem kell alternatív utat járniuk”. A levélben említett együttműködési szándék hangoztatása ellenére Putyin és Trump csütörtökön egyaránt amellett foglalt állást, hogy országaiknak erősíteniük kell nukleáris arzenáljukat.

Putyin az orosz védelmi minisztérium moszkvai tanácskozásán többek között hangsúlyozta: szavatolni kell, hogy az orosz hadászati rakétafegyverek garantáltan áthatoljanak minden meglévő és leendő rakétavédelmi rendszeren. Trump pedig Twitter-üzenetben szükségesnek mondta az amerikai atomarzenál kibővítését.

„Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és ki kell terjesztenie nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér az atomfegyverkezés területén” – írta a januárban hivatalba lépő elnök. Szóvivője ezt később úgy magyarázta: Trump ezzel arra utalt, hogy meg kell akadályozni nukleáris fegyverek terrorcsoportok, törékeny államok és a „lator államok” kezébe kerülését.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »