Mégis mehetnek a megfigyelők Aleppóba

Egyhangúlag elfogadta hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a kelet-aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló határozattervezetet, amelynek értelmében nemzetközi megfigyelőket küldenének az evakuálási folyamat felügyeletére és a városrészben maradt civilek védelmének biztosítására.

A 15-tagú BT által elfogadott határozat felkéri Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy sürgősen kezdeményezzen tárgyalásokat a szíriai hatóságokkal és más érintett felekkel a megfigyelők azonnali küldését lehetővé tevő biztonsági intézkedésekről. A határozat az érintett feleket felszólítja, hogy biztosítsák a megfigyelők „biztonságos, azonnali és akadálymentes” eljutását a felkelők által korábban ellenőrzött kelet-aleppói területekre.

Oroszország korábban kilátásba helyezte, hogy megvétózza a megfigyelők küldéséről szóló francia javaslatot, mert az szerinte kivitelezhetetlen és veszélyes.  Ezután saját határozattervezetet küldött szét a BT-tagoknak, amely a Reuters hírügynökség szerint abban tért el a francia verziótól, hogy felkérte az ENSZ-főtitkárt: az érintett felekkel egyeztetve gondoskodjon a biztonsági rendelkezésekről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának már vasárnap, több órás tárgyalás eredményeként sikerült kompromisszumos megoldást találnia a szíriai Aleppó evakuálásának ellenőrzésére.

Francois Hollande francia elnök üdvözölte a hétfőn elfogadott, francia kezdeményezésű határozatot, amely – mint fogalmazott – „annyi halogató taktikázás és akadályozás után lehetővé teszi a nemzetközi emberi jogok érvényesítését Szíriában”. A Franciaország által kezdeményezett határozat a megfigyelők küldését azzal indokolta, hogy nélkülözhetetlen a nemzetközi felügyelet az szíriai kormányerők által elkövetett „tömeges atrocitások” elkerülése érdekében.

A francia államfő hozzátette: a határozat teljesítése utat kell hogy nyisson a szíriai emberek és a nemzetközi közösség által régóta várt tűzszünet, valamint a konfliktus politikai megoldását szolgáló tárgyalások előtt. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter pedig a damaszkuszi kormányt és szövetségeseit sürgette, hogy tegyék lehetővé a határozat végrehajtását.

Bassár Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet nem ellenezte ugyan a francia kezdeményezésű határozatot, megjegyezte: a dokumentum a szíriai kormányról és annak a terrorizmus elleni harcáról szóló „folyamatos propaganda” része.
Dzsaafari hozzátette: Aleppó hétfő estére „megtisztul”, már az utolsó terroristák is elhagyják kelet-aleppói állásaikat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »