Aleppó: Az oroszok másik városba helyeznék át a felkelőket

A szíriai helyzetről tanácskozott röviden szerdán Hamburgban Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kétnapos miniszteri tanácsülésének hamburgi tanácskozása előtt folytatott megbeszélést. Közben Berlin azonnali tűzszünet elrendelését követeli Aleppóban.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő azt mondta, a felek megvitatták a Szíriában folyamatban lévő többoldalú erőfeszítéseket, hogy tűzszünet szülessen az észak-szíriai Aleppóban, illetve humanitárius segélyeket juttassanak el a nagyváros polgári lakosságához. További részletekkel nem szolgált, ugyanakkor előző nap az amerikai külügy helyettes szóvivője, Mark Toner arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Kerry és Lavrov az aleppói harcok leállításának módozatairól tárgyal majd. Ebben szó lehet a felkelőknek megnyitandó, a nagyvárosból kivezető szabad folyosók kialakításáról vagy a harcok szüneteltetéséről annak érdekében, hogy humanitárius segély érkezzen.

Egy orosz elképzelés szerint a felkelőket a szíriai Idlíbbe helyeznék át. A települése a magát Dzsabhat Fateh as-Sámnak nevező, korábban az al-Kaida kötelékébe tartozó an-Nuszra Front néven szereplő szervezet ellenőrzése alatt áll. Aleppó keleti részében élő sok lakos ugyanakkor nem szeretne oda menni, inkább a nagyváros nyugati részébe vonulnának.

A felkelők előtt az a lehetőség maradt, hogy néhány héten belül Idlíbbe mennek vagy a végsőkig harcolnak Aleppóban – mondta egy európai diplomata. Hozzátette: „Az orosznak ez egyszerű kérdés. Összevonni a felkelőket, külön rakni őket egy helyre, egy kosárba, mint a záptojásokat”. Hozzátette, hogy „téves az a látszat, hogy az amerikaiaknak befolyásuk van a helyszínen történő döntések megvalósítására”.

Szíriáról folytatott megbeszélést szerdán Lavrov a német diplomácia vezetőjével, Frank-Walter Steinmeierrel. A találkozón Steinmeier a humanitárius folyosók megnyitását Aleppóban, az azonnali tűzszünet elrendelését és a szíriai politikai párbeszéd újrakezdését szorgalmazta. A német küldöttség tagjai úgy nyilatkoztak, hogy a tárgyalás „hosszú és komoly” volt.

A szíriai helyzeten túl szó esett azoknak a határozatoknak előkészítéséről is, amelyeket az csütörtöki EBESZ miniszteri tanácsülésén fogadnak el. A németek egyben felszólították az oroszokat arra, hogy az EBESZ miniszteri tanácsának keretében munkálkodjanak azon, hogy az utóbbi években kialakult feszült európai helyzetet ne súlyosbítsák, ne mélyítsék tovább az érdekellentéteteket – mondta egy német küldöttségi forrás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »