Egyre aggasztóbb méreteket ölt az online jegyüzérkedés

A kereslet és kínálat törvénye a piaci működés alapja, a koncertjegyek eladása azonban az elmúlt években szabályozatlanul, nagyon rossz irányba haladt, ami oda vezetett hogy a jegyek másodpiacán ma már 30-szoros árat is elkérhetnek – mindezt egyelőre legálisan.

A Coldplay jövő áprilisi, szingapúri koncertjére akkora kereslet mutatkozott, hogy a jegyek újraértékesítésével foglalkozó Viagogo portálon az eredetileg 298 dollárba kerülő VIP-jegyekért 1350 és 9912 dollár közötti összeget kérnek el, míg a normál, 78 dollártól induló jegyek ára 700 dollárra ugrott.

Mindez amellett történt, hogy számos rajongó több órás próbálkozás után sem tudott jegyhez jutni az elsődleges, hivatalos jegyárusítón keresztül. A koncert szervezője, a Live Nation Lushington természetesen arra hivatkozott, hogy a kereslet mértéke precedens nélküli volt, azt azonban valószínűleg ők is érzik, hogy az eset nem áll meg ennyiben, ugyanis jelezték a jegy nélkül maradt rajongóknak, hogy egyelőre tartózkodjanak a másodlagos forrásból történő vásárlástól, mert előfordulhat, hogy az eddig eladott jegyeket érvénytelenítik.

A Live Nation elmondta, hogy több, mint 40 ezer darab jegyet adtak el három fázisban, két előzetes értékesítéssel, melyek közül az egyik a Citibank ügyfeleinek, a másik pedig a Live Nation levelezőlistájára feliratkozottaknak szólt, majd november 21-én indult el az általános értékesítés a Singapore Sports Hub jegyértékesítő rendszeren keresztül.

Itt kezdődtek a gondok, a rendszerre ugyanis közel 20 ezer felhasználó érkezett szinte egyszerre, így ezrek maradtak órákig az online sorban, amíg végül jelezték, hogy a jegyek elfogytak. A jegyiroda szóvivője elmondta, hogy minden tranzakcióban egy felhasználó 4 VIP vagy 8 normál jegyet vehetett, a személyenként elvégezhető tranzakciók számát azonban nem korlátozták.

Mindez persze megkönnyíti a jegyüzérek dolgát, akik így könnyen hozzájuthatnak viszonylag sok olyan jegyhez, amelyet később a másodpiacon 10-30-szoros haszonnal értékesíthetnek. Az angol nyelv ezt a technikát “scalping”-nak, azaz skalpolásnak hívja.

A Live Nation Lushington egyelőre nem válaszolt a CNBC kérdéseire, melyekben arról érdeklődtek, hogy a cég hogyan tervezi letörni a meglehetősen elburjánzott másodpiaci értékesítést és hogyan kezelné a jegyek letiltását és újraértékesítét.

A jegyiroda szóvivője viszont jelezte, hogy ha nem sikerül letörni skalpolók tevékenységét, az a koncertszervező cégek és jegyirodák hírnevének is sokat árthat, annak ellenére, hogy nekik anyagi veszteségük ebből nem keletkezik, hiszen a rajongók fizetik meg a pluszterheket.

A megoldás pedig nem lenne annyira bonyolult, névre szóló jegyek kibocsátásával azonnal megszűnnének a skalpolók lehetőségei, de az egy felhasználó által vásárolható jegyek szigorúbb korlátozása is sokat segíthetne a helyzeten vagy akár a másodpiaci értékesítésben alkalmazott felárak mértékét is lehetne szabályozni.

Forrás: CNBC / Kitekintő

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »