Drogpénzből akart kampányolni a venezuelai elnök

Drogcsempészet miatt bűnösnek nyilvánították az Egyesült Államokban Nicolás Maduro venezuelai elnök feleségének két unokaöccsét.

Egy manhattani bíróság esküdtszéke mondta ki bűnösnek Cilia Flores first lady két unokaöcsét, akiket tavaly novemberben vettek őrizetbe Haiti fővárosában. Az amerikai hatóságok szerint a két férfi – Franqui Francisco Flores de Freitas és Efraín Antonio Campo Flores – körülbelül 800 kilogramm kokaint akart becsempészni az Egyesült Államokba. Haiti kiadta őket az amerikai hatóságoknak, az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) gépével szállították őket New Yorkba.

Az ügyészség szerint a két férfi 2015 októberében Venezuelában ötlötte ki, hogy a venezuelai reptér elnöki hangárját használva Hondurason keresztül beviszi a kábítószert az Egyesült Államokba. Kapcsolatba léptek ennek érdekében egy drogfutárral, aki viszont a DEA beépített embere volt. Többször találkoztak, és minden esetben titkos felvételek készültek róluk.

Az ügyészek elmondták, hogy a két férfi Prosecutors said the two men plotted to use a Venezuelan airport’s presidential hangar to send 800 kgs of cocaine to Honduras for shipment into the United States.

Kiderült, hogy a drogügylet révén szerzett készpénzzel akarták ellensúlyozni azt, hogy – állításuk szerint – az Egyesült Államok pénzelte az ellenzéket a 2015-ös decemberi parlamenti választás előtt, amelyen Maduro szocialistái elvesztették parlamenti többségüket.

Korántsem ez az egyetlen eset, hogy a venezuelai kormány tagjaihoz köthető emberek kerülnek az amerikai ügyészség látókörébe. A first lady rokonainak az elítélése kínos helyzetbe hozza Nicolás Madurót, akinek a tekintélyét amúgy is megtépázta az olajárak meredek esése miatt kialakult mély politikai és gazdasági válság Venezuelában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »