Stabilan erős az amerikai munkaerőpiac, jöhet a kamatemelés

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a november 5-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 11 ezerrel, 254 ezerre süllyedt, továbbra is rekordalacsony szint közelében mozog – elemzők kisebb mértékű, ötezres csökkenésre számítottak.

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már a 88. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1.750-nel, 259.750-re nőtt, A 300.000 alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 18 ezerrel, 2 millió 41 ezerre emelkedett az október 29-én zárult héten, a tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 2250-nel, 2.039.500-ra mérséklődött.

A munkanélküli segély kérelmek száma 2009 ősze óta csökken és idén áprilisban négy évtizedes mélypontot ütött meg – a kérelmek alacsony száma általában arra utal, hogy több új munkahelyet teremtettek.

A washingtoni munkaügyi minisztérium múlt hét pénteken közölte, hogy októberben 161 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban, és emelkedtek a bérek is.

A kedvező foglalkoztatottsági adatok nyomán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve továbbra is fontolgatja, hogy decemberben megemeli az irányadó kamatot, dacára annak, hogy meglepetésre és ezáltal bizonytalanságokat keltve Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »