CETA: Brüsszel szeretne megegyezni Vallóniával

A belga kormány bízik abban, hogy október végéig egyetértés születik az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) aláírásáról, amelyhez Belgium francia ajkú régiójával, Vallóniával még megegyezésre kell jutni – mondta Didier Reynders belga külügyminiszter az uniós tagországok kül- és kereskedelmi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve kedden.

Didier Reynders reményét fejezte ki, hogy a problémát még a héten megoldják, és az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön és pénteken esedékes csúcstalálkozóján jóváhagyhatják. Újságírói kérdésre Reynders megerősítette, hogy Belgium francia ajkú régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre megakadályozza a megegyezést.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos a luxembourgi ülés előtt biztos elmondta, hogy az elmúlt napokban intenzív tárgyalásokat folytattak a vallon vezetéssel, de egyelőre nem sikerült eloszlatni a belga átlaghoz képest szegényebb Vallónia aggodalmait. „Nagyon nehéz helyzetet teremt, ha az egyik legközelebbi szövetségesünkkel, Kanadával nem sikerül aláírni egy ilyen remek megállapodást” – vélekedett a svéd biztos. Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár érkezésekor úgy vélte, hogy a CETA nem fog elbukni.

A belga államberendezkedés értelmében az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokra. Vallónia parlamentje pénteken szavazta meg azt a javaslatot, amely megakadályozza, hogy a szövetségi kormány aláírja a szabadkereskedelmi megállapodást. A vallon parlament szavazásával megegyező határozatot fogadott el a belgiumi francia közösség is, amely szintén megvétózhatja az egyezményt.

A CETA a támogatók várakozásai szerint a vámok és a – gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató – nem vámjellegű akadályok lebontása révén hozzájárul a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzéséhez az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint a megállapodás kiüresít demokratikus jogokat, környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokat, és erősíti a multinacionális óriásvállalatok befolyását.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »