Ezrek tüntettek az új munkaügyi reform ellen Athénban

Hétfőn mintegy hétezer ember vonult utcára Athénban, hogy követeljék a kormánytól a bérek és nyugdíjak reálértékének megőrzését, valamint a kollektív szerződés intézményének helyreállítását.

A tüntetők annak kapcsán igyekeztek hangot adni nemtetszésüknek, hogy a görög kormány és a nemzetközi hitelezők újabb tárgyalásokat kezdenek a héten. A tárgyalássorozat folytatásában a kormány munkaügyi reformtervei mellett egy több milliárd eurós mentőcsomag, valamint a görög gazdaság alapvető vizsgálata is terítékre kerül annak érdekében, hogy az eladósodott ország csökkentse az adósság mértékét.

„Ez az ügy már túlmegy minden határon, nem tűrjük tovább” – mondta az egyik tüntető, egy 54 éves tanár. „A baloldali kormánynak az emberek nevében kellene szólnia, nem pedig Athén nevében” – tette hozzá.

Tüntetés Athénban október 17-én, Fotó: Reuters

A baloldali miniszterelnököt, Alexis Tsiprast azzal választották újra tavaly januárban, hogy feltámasztja a kollektív szerződés intézményét, valamint nem enged érvénybe lépni olyan reformokat, melyek csökkentenék a minimálbért. Mivel Tsipras kormánya nemhogy véget vetett a megszorításoknak, de csökkentette a nyugdíjakat, megemelte az adókat, illetve bevezetett egy széles körű nyugdíjreformot, a lakosság folyamatosan tiltakozik Görögországban.

„A görög népnek ki kell dobni a szemétbe a kormány hazugságait és propagandáját” – nyilatkozta Dimitris Koutsoubas, a Görög Kommunista Párt vezetője.

A hitelezők, különösen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a létszámcsökkentési szabályok további liberalizációját, valamint a jelenlegi minimálbér-rendszer megtartását sürgetik, mely – az EU többi tagországától eltérően – törvény által meghatározott érték. Bár egyre nagyobb az egyetértés az európai hitelezők és az IMF között abban, hogy szükség van Görögország adósságcsökkentésére, ennek formája és hatálya továbbra sem tisztázott.

Kapcsolódó cikkünk: Az IMF engedett a görög adósságvitában

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »