Theresa May „megenyhült” a parlament felé

Theresa May brit miniszterelnök felajánlotta a törvényhozóknak, hogy részben felügyelhetik a kilépési folyamatot, amennyiben megígérik, hogy nem próbálják „aláásni” a többi 27 tagországgal folytatott tárgyalásokat.

May állítása szerint március végéig elindítják az EU-ból történő kiválást. Hozzátette: a miniszterek feladata eldönteni, mikor és hogyan kívánják aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Mindazonáltal a kormányfő beleegyezett, hogy még a folyamat indítása előtt a parlament és a kormány megvitathatja majd a kérdést, ám az nem lesz szavazásra bocsátva – azaz a parlamentnek lényegében továbbra sem lesz beleszólása az ügybe.

Az ellenzéki Munkáspárt által javasolt indítvány értelmében a törvényhozóknak igenis „joga lenne” felülvizsgálni és ellenőrizni a Brexit-terveket még azelőtt, hogy életbe lépne a cikkely.

May szóvivője azt nyilatkozta szerdán, hogy a miniszterelnök szerint „a parlament mindig is fontos szerepet játszott az ügyben – ezt mutatja a javasolt módosítás is, hogy alkalmuk lesz megvitatni a kormánnyal a kilépési folyamat elindítását. Ugyanakkor úgy gondoljuk, tiszteletben kell tartanunk a brit polgárok döntését, valamint meg kell egyeznünk a parlamenttel, hogy nem akarják majd aláásni a kormány tárgyalási pozícióját az 50. cikkely aktiválása után.”

Korábban írtuk: Az uniós piac előnyeit azért megtartaná a brit kormányfő

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »