Újraindulhat a Török Áramlat gázvezeték kiépítése

Múlt hónapban Erdogan és Putyin félretették korábbi ellentéteiket, most pedig úgy tűnik, megvan az első eredmény is: a kapcsolatok felmelegítésének köszönhetően (újra)indulhat a Török Áramlat projekt.

Az orosz kormány azt szeretné, ha Ankara egy-két hónapon belül meghozná azokat a döntéseket, melyek lehetővé tennék a Fekete-tenger alatti gázvezeték-projekt elindítását. Ennek érdekében elküldték egy kormányközi megállapodás vázlatát a török félnek – mondta el az orosz energiaügyi miniszter Alexander Novak szombaton, Vlagyivosztokban.

Oroszország már jó pár éve azon igyekszik, hogy függetlenítse magát Ukrajnától a Nyugat-Európa felé történő gázszállítások terén, ennek érdekében vezetéképítésekbe kezdett a Balti-tenger és a Fekete-tenger alatt. Ennek a stratégiának a része lett volna a Déli Áramlat vezeték is, mely végül több tervezet után az EU ellenkezése miatt elbukott.

Ezután az orosz fél Törökország felé vezette volna el a gázt, amit azonban egy orosz vadászgép törökök általi lelövése hiúsított meg. A több hónapos mosolyszünetnek végül Erdogan bocsánatkérése vetett véget, majd augusztusban a két fél látványosan kibékült , aminek az első kézzelfogható eredménye a Törökország felé tervezett gázvezeték-projekt felmelegítése.

Putyin és Erdogan várhatóan ezen a hétvégén is találkoznak Kínában, a G20-as csúcson, ahol többek között a Török Áramlat projekt is szóba kerül majd.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »