Áprilisi szintjére esett vissza az olajár

A vártnál magasabb amerikai készletadatok és a FED jelzése, miszerint nyitott egy szeptemberi kamatemelésre, több hónapos mélypontra lökte az olajárat.

Az olaj jegyzése 2%-os eséssel, 42 dollár alatt fejezte be a mai kereskedést, amire április közepe óta nem volt példa, így az olajár lassan közelíti az év leji mélypontokat, amikor 30 dollár alá is „benézett”. Azon túl, hogy az amerikai nyersolaj készletek 9 hét után először nőttek, a finomított termékek készleteiben is nem várt megugrás történt, illetve a kitermelési adatok is növekedést mutattak.

olajkut
Ha ez még nem lenne elég, a FED ugyan nem emelt ma kamatot, de a kamatdöntés utáni tájékoztatón jelezte, hogy nyitott egy szeptemberi kamatemelésre, ez pedig a dollár esetleges erősödésével gyakorolna nyomást az olajárakra. Mivel az olajárat dollárban jegyzik, így ha erősödik az amerikai deviza, az általában együtt jár az olajár hasonló mértékű esésével.

Ha az olajár a jelenlegi szintnél tovább esne és ismét a 40 dollár alatti szinteken forogna, az nagy valószínűség szerint újra erős eladói nyomás alá helyezné a tőzsdéket, ugyanúgy, ahogy ez 2016 első heteiben történt. 

Forrás: Marketwatch / Kitekintő

Friss hírek