Egyre szalonképesebb az új malawi vezetés

A nem rég hatalomra jutott Joyce Banda hétvégén bejelentette: megvizsgálja a homoszexuálisokat hátrányosan érintő malawi törvények visszavonásának lehetőségét. Azonban kiemelte, hogy a döntéshez parlamenti szavazás szükséges, ami azért óvatosságra inti.

Egyáltalán nem garantált, hogy a melegeket hátrányosan megkülönböztető törvények eltörlésével nem éri őket atrocitás. Ettől függetlenül Banda célja nyilvánvaló: felismerte, hogy országa túléléséért a donor országok kedvében kell járnia, és eleget kell tennie a fejlett országok kérésének. Ugyan nem kizárt, hogy az elnöknő ezen döntése társadalmi elégedetlenséget szül, de a támogató országok szemében mindenféleképpen jó pontnak számít, ami Afrika egyik legrosszabb gazdasági mutatóival rendelkező országának jelenleg fontos tényező.

A homoszexualitás súlyos bűnnek számít Afrikában: például Szudánban és Nigériában halálbüntetéssel, Kelet-Afrika legtöbb országában legalább tíz évvel büntethető, akiről bebizonyosodik, hogy saját neméhez vonzódik. Az afrikai országok közül csak Dél-Afrikában vannak a melegek jogait tiszteletben tartó törvények.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »