Friss hírek

Betiltották az utcai állatáldozatokat Moszkvában

A moszkvai rendőrség vasárnap megakadályozta, hogy hívő muzulmánok vasárnap, hagyományos áldozati ünnepükön a szokásos állatáldozatot a nyílt utcán végezzék el.

A Kubinka és a Negyelin marsall utca kereszteződésében hívő muzulmánok bárányokat akartak levágni ünnepi áldozatként, követve a vallási hagyományokat. A rendőrség arra hivatkozva tiltotta meg a rituálét, hogy Moszkvában nem megengedett az állatok nyílt utcán való megölése, az áldozatot az erre kijelölt helyen kell bemutatni.

Az áldozati ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek és imádkoznak a mecsetekben. Aki megteheti, az áldozatot mutat be Allahnak: általában bárányt ölnek le, húsát pedig szétosztják és imát mondanak. Az áldozati ünnep több napig tart.

Az orosz fővárosban idén az eddigi legtöbb hívő vett részt az áldozati ünnepen a hatóságok tájékoztatása szerint, számukat több mint 170 ezer főre becsülték. Csak a moszkvai nagymecsetben 80 ezren gyűltek össze – közölte a helyi  rendőrség.

Moszkvában 6 mecset áll a muzulmán hívők rendelkezésére. A muftik tanácsa szerint kétmillióan, hivatalosan azonban csak 400 ezren élnek a muszlim vallás követői közül az orosz fővárosban.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő külön üdvözletben köszöntette az Oroszországban élő muzulmánokat egyik legfontosabb ünnepükön.

MTI

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »