Berényi: mégiscsak leszavazhatóak a magyarok

A kormány Kisebbségi Bizottságának tegnapi ülése igazolta a Magyar Koalíció Pártja korábbi félelmét, miszerint a bizottság összetételéből adódóan (23-ból 5 fő) a kisebbségekkel kapcsolatos általános, mindenkit érintő döntéseknél leszavazhatóak a szlovákiai magyarok.

Az MKP számára elfogadhatatlan, hogy elsődlegesen a magyar nemzetiségű választópolgároknak köszönhetően miniszterelnök-helyettessé vált Rudolf Chmel a tegnapi ülésen nem a szlovákiai magyarok képviselőjére, hanem egy másik kisebbség jelöltjére szavazott. Ennek köszönhetően nem Öllős László, a Fórum Intézet elnöke, hanem Pavel Traubner lett a bizottság alelnöke, egyben a  Kisebbségi Tanács tagja.

Az MKP tiszteli Pavel Traubnernek, a zsidó kisebbség képviselőjének szakmai és emberi kvalitásait, ugyanakkor jogos követelésnek tartja, hogy a bizottság alelnöke a legnagyobb szlovákiai magyar kisebbség képviselője legyen. Rudolf Chmel, a Most-Híd miniszterelnök-helyettese szavazatával és döntésével ebben a kérdésben szembefordult a szlovákiai magyarok érdekeivel.

Az MKP furcsállja, hogy személyi kérdésekben nyíltan, és nem titkosan szavaztak. Ez is jelzi, hogy a kormánypolitikusokban a főügyészválasztás óta eluralkodott a bizalmatlanság. A kisebbségi tanács legitimitását nem erősíti az sem, hogy a megválasztott személynek nem sikerült megszereznie a jelenlévők szavazatainak több mint 50 százalékát, mivel az Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemek Közötti Egyenlőség Tanácsának Kisebbségügyi Bizottsága 23 tagjából csak 11 szavazatot kapott.

Szabad Újság

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »