Egy csónakban Ungvár és Sárospatak

Sárospatakra látogattak Ungvár képviselői. A találkozó célja a közös, az ökológiát és a szórakoztatóipart fejlesztő projektek áttekintése volt, emellett szó esett a város történelmi múltjáról is.

„Úgy érzem, megtettük az első lépést a határon átnyúló együttműködés érdekében. Ennek köszönhetően megváltoztathatjuk Kárpátaljához fűződő viszonyunkat is” – fejtette ki Aros János, Sárospatak polgármestere.

Az ungvári delegáció tagja volt Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszékének vezetője, Viktor Scsadej, a városi tanács titkára, Rosz­tiszlav Bulanov, a rövid idő alatt népszerűvé vált menyasszonyparádé szervezője, városi képviselő, Pavlo Csucska, a nemzetközi kapcsolatokért is felelős bizottság vezetője, valamint Sza­lipszki Endre, Magyarország ungvári külképvisele­tének konzulja.

A találkozón Pavlo Csucska az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. „Szeretnénk tanulni a szomszédos városoktól, hiszen jó például szolgálnak – emelte ki. – A közös projekteket több cél vezérli, hiszen nem csak a történelmi múlt köt össze bennünket. Nagy szerepet játszik az ökológia, de a szórakozásnak, a fesztiváloknak is helyet szeretnénk adni. Kárpátalját igen érzékenyen érinti a vízumkérdés, erre is megoldásokat keresünk. Ami az ökológiát illeti, a legnagyobb problémánk a szennyvíz-elvezetés. Az Ung a Latorcába, az pedig a Bodrogba folyik. A rendszer 60 ezer köbméter vizet engedhetne át, de ezt jóval meghaladja” – akár 130 ezer köbméternyi is áthalad rajta. Félő, hogy ez komoly károkat okozhat a jövőben.

„Jobban fel szeretnénk hívni a figyelmet erre a problémára. Ezért egy csónakos túrát szervezünk. Ungvár lenne a kiindulópont, s Szlovákián keresztül Sárospatakig jutnánk – vette át a szót a városi tanács titkára. – A túráról videoriport készülne, amit Kijevben is bemutatnánk. A nagy kaliberű közös tervben együttműködnénk Kassával, Nagymihállyal is.”

Fegyir Sándor a Zemplén Televíziónak adott nyilatkozatában elsősorban a turisztikára hívta fel a figyelmet. „A hágón túlról sok olyan vendég érkezik, akik útlevelet is hoznak magukkal. Átutaznak Magyarországra, meglátogatják a termálfürdőket, a híres-neves borospincéket. Turisztikai útvonalakat szeretnénk szervezni Ungvártól egészen Sárospatakig, érintve Nyíregyházát és Tokajt. A májusban rendezendő Napfényes ital- és mézfesztiválon szívesen látnánk az itteni borászokat.”

Ehhez Aros János polgármester fel is ajánlotta segítségét. „A csónaktúrához szívesen csatlakoznánk saját hajóval – jelentette ki Sárospatak polgármestere. – Közös erővel gazdaságilag is bővíthetnénk a kört. Ezenkívül szeretném a határon túli lakosokat néhány nyári programra invitálni. Nagyszabású ünnepség városunkban Szent Erzsébet ünnepe, amit június 12–13-án rendezünk. Itt karneválra, felvonulásra kerülne sor, némi történelemmel fűszerezve. Június végén mini futballbajnokságot szervezünk, ahol szívesen látunk minden kedves érdeklődőt. Nagy örömmel fogadtuk Rosztiszlav Bulanov meghívását a menyasszonyparádéra. Reméljük, el tudunk látogatni, hiszen a szervező lengyel, illetve szlovák vendégeket is Ungvárra invitált.”

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek